Megnyerte a bizalmi szavazást Papandreu

2011-11-05 08:05:26
A 300 fős országgyűlésben 153-an támogatták a görög miniszterelnököt, míg 144-en szavaztak ellene. Nem került veszélye a nemzetközi mentőhitel esedékes részletének átutalása, amelynek elmaradása azonnali államcsőddel fenyegetett volna.

Megnyerte a parlamenti bizalmi szavazást péntek éjjel Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök. A 300 fős országgyűlésben 153-an támogatták, 144-en szavaztak ellene, így egyelőre nem kell új választásokat kiírni, nem kerül veszélybe a nemzetközi mentőhitel hamarosan esedékes nyolcmilliárd eurós részletének átutalása, melynek esetleges elmaradása szinte azonnali államcsőddel fenyegetett volna.

A végül nemzetközi nyomásra a népszavazástól elálló Papandreu nemzeti egységkormány megalakítását tűzte ki célul, kisebb pártok bevonásával akár 180 fős parlamenti többséget is szerezhet. A legnagyobb ellenzéki párt, az Új Demokrácia elutasította a kezdeményezést. A görög miniszterelnök lemondásáról szóló értesülések szerint a jelenlegi pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz lenne az új miniszterelnök.