Timosenko ellen vallott Juscsenko

2011-08-17 14:50:00
Terhelő vallomást tett egykori miniszterelnökére Viktor Juscsenko volt ukrán elnök a kijevi bíróságon.

Terhelő vallomást tett szerdán a kijevi bíróságon Viktor Juscsenko volt ukrán elnök egykori miniszterelnökére, a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko ellenzéki vezetőre. Juscsenko szerint Timosenko politikai okokból Ukrajna számára kedvezőtlen szerződéseket írt alá, és zsákutcába juttatta az orosz importgáz áráról folytatott tárgyalásokat.

A volt elnök szerint Oroszországnak oroszbarát vezetőre volt szüksége, Timosenko pedig Moszkva érdekében cselekedett. Juscsenko szerint Oroszország először Kijev számára elfogadható (1000 köbméterenként 250 dolláros) árat ajánlott, de Timosenko elutasította az ajánlatot. Az oroszok ezután nem tárgyaltak, majd drágább árat javasoltak. A szerződés végül 450 dolláros áron köttetett meg. Juscsenko felszólította a bíróságot, tanúként hallgassa ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt és Alekszej Millert, a Gazprom elnökét is. A vádlott rezzenéstelen arccal jegyzetelt a vallomás alatt és nem kérdezett semmit a tanútól.

Az augusztus 5. óta előzetes letartóztatásban lévő Timosenkót azzal vádolják, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül engedélyezte az orosz gázimportról szóló szerződések aláírását, így a vádlók szerint a szerződésekben szereplő vételár túl magas lett, így az Kijev számára előnytelen volt. A főügyészség szerint a szerződések aláírásával Timosenko mintegy 200 millió dolláros kárt okozott az ukrán államnak.