Átnevezték a fővárosi közterületeket

2011-04-27 13:29:30
A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a közterületek átnevezéséről szóló előterjesztést. Nincs többé sem Moszkva tér, sem Köztársaság tér. A közgyűlés a döntéssel felkérte a főpolgármestert arra, hogy javasolja a Földrajzinév-bizottságnak a Lágymányosi híd átnevezését Rákóczi hídra.

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés Tarlós István közterületek átnevezéséről szóló előterjesztését. A Fidesz és a Jobbik igennel, az LMP pedig nemmel voksolt a javaslatra. A szocialisták nem szavaztak. A döntés értelmében a Moszkva tér Széll Kálmán, a Köztársaság tér II. János Pál pápa, a Margit híd budai hídfőjénél található közterület pedig Elvis Presley nevét veszi fel. Ezen kívül több tucat utca neve változik meg, az átnevezések összesen tíz kerületet érintenek. A közgyűlés a döntéssel felkérte a főpolgármestert arra, hogy javasolja a Földrajzinév-bizottságnak a Lágymányosi híd átnevezését Rákóczi hídra.

Az előterjesztést jegyző Tarlós István főpolgármester azt írta: a javaslat lehetőséget teremt a múlt rendszer által preferált, azonban a rendszerváltás után 21 évvel már kevéssé elfogadható közterület-elnevezések megváltoztatására.