Vásárhelyi az Indexről: Nyikhaj hülyegyerekek

2011-04-21 13:25:56
Az emberi méltóság mindennél előrébb való! - mondta Vásárhelyi Mária a hvg.hu-nak az ítélet kapcsán.

„Szeretném, ha néhány poénért nem lehetne bárkinek a méltóságába belegázolni” - mondta a hvg.hu-nak Vásárhelyi Mária annak kapcsán, hogy első fokon pert nyert az Indexet kiadó cég, illetve a lap két újságírója, Bede Márton és Szily László ellen. A Fővárosi Bíróság szerint az alpereseknek egymillió forintot és annak 2009 végétől felhalmozódó kamatát kell megfizetniük a szociológusnak, amiért egy két évvel ezelőtti írásukban megsértették Vásárhelyi emberi méltóságához fűződő személyiségi jogait.

A bírósági ítélet szerint Vásárhelyi Máriát és a családját annyira megviselte a cikk, hogy a szociológust saját bevallása szerint „már-már a további közéleti szerepvállalás feladásáról való elgondolkodásra késztette”. Ezzel szemben az újságírók úgy vélik, a cikk nem tényeket közölt, pusztán egy sajátos stílusú kommentár, amelyben nem Vásárhelyi Mária teljesítményét illették, hanem „saját személyükre nézve fejtettek ki vélekedést”. A tárgyaláson Vásárhelyi és a tanúként beidézett testvére is azt állította, hogy családtagjaik amiatt kapták a gúnyos megjegyzéseket (a barátok részéről pedig az együttérzést), mert a cikk a felperest „dominaként”, illetve „prostituáltként” ábrázolta.

„Az emberi méltóság mindennél előrébb való! Mert az emberi méltóságnak a tiszteletben nem tartása vezetett a XX. század összes borzalmához. És ilyen nyikhaj hülyegyerekek, akik, gondolom, kurva jól szórakoztak, amíg megírták ezt a cikket, föl se fogják, mit írnak” - mondta Vásárhelyi Mária a hvg-hu-nak, amikor azt kérdezték tőle, a szólás-és sajtószabadság védelmezőjeként nem furcsállja-e, hogy éppen ő fordult bírósághoz egy szatirikus hangvételű írás miatt.