Gyurcsány Ferenc és az MSZP

2011-02-22 07:25:10
Ha Gyurcsány Ferenc megkérdezne, hogy van-e értelme az MSZP-ben maradnia, én azt ajánlanám neki, hogy feltétlenül próbálja meg.
„Az MSZP-n belüli Gyurcsány-ellenes baloldal szövetségesekre talált a jobboldalon. Kósának is nagyon tetszenek a balosok elképzelései Gyurcsány kiebrudalásáról. Így Kósa már néhány perccel Gyurcsány február 18-i beszéde után megszólalt: »Ha jól értem, Gyurcsány Ferenc egy új párt megalapítását látja szükségesnek, és ketté akarja szedni a baloldalt. Ez baloldali belügy, majd kezelik a baloldali politikusok, de az látszik, hogy ennek leginkább az a motívuma, hogy Gyurcsány Ferencnek az MSZP-ben már nincsen helye, vagy legalábbis már a saját elvtársai sem nagyon szeretik maguk körül látni.« Hogy miképpen olvasta ki Gyurcsány beszédéből Kósa Lajos, hogy Gyurcsány új pártot akar alapítani, a jóisten sem tudja. Talán valamiféle vágyálom diktálhatta neki ezeket a szavakat. Mivel minden ellenkező híresztelés ellenére Gyurcsány az MSZP-t akarja megreformálni, és nem új pártot akar alapítani. Legalábbis egyelőre. (...)

Hogy ki is volt az az MSZP-s politikus, aki átadta az balatonőszödi beszédet Orbán Viktornak, talán sosem fogjuk megtudni. Voltak, akik biztosra vették, hogy „az öregfiúk Puch László közvetítésével eladták az őszödi beszédet a Fidesznek.” Voltak, akik Szili Katalinra tippeltek. Nem csoda, hogy ezek a nevek jelentek meg először, hiszen tudvalevő volt, hogy ezek az emberek voltak Gyurcsány ellenlábasai a párton belül. Természetesen az is lehetséges, hogy egy teljesen ismeretlen »backbencher« volt az »áruló.« Az biztos, hogy jó lenne tiszta vizet önteni a pohárba.

Ami a saját véleményemet illeti, mármint ha Gyurcsány Ferenc megkérdezne, hogy van-e értelme az MSZP-ben maradnia, annak ellenére, hogy világos, nemcsak a Puchok és a Szanyik nem örülnek annak, hogy vissza akar térni a politikába, hanem valószínűleg sokan mások sem: én azt ajánlanám neki, hogy feltétlenül próbálja meg. Az lehet, hogy a felsőbb vezetés nem szimpatizál vele, de úgy tudom, hogy a párt egészén belül népszerű. Szerintem a pártvezetés, ha elutasítja a Gyurcsány kínálta megoldásokat, valószínűleg tönkreteszi az MSZP-t. Mert ha elutasítják Gyurcsány programját, ami lássuk be, jóval több, mint amivel eddig az MSZP jelenlegi vezetése előállt, akkor Gyurcsánynak nem lesz más választása mint egy új, igazi szociáldemokrata pártot – egy konkurens pártot – alapítani.”