Schmitt neve egy állambiztonsági jelentésben

2011-01-13 19:54:57
Schmitt Pál neve is szerepel abban az állambiztonsági jelentésben, ami az egykori III/III-as csoportfőnökség Magyar Vívó Szövetségben folytatott tevékenységéről szól.

A Magyar Vívó Szövetségben is folytatott tevékenységet a Belügyminisztérium III/III-as csoportfőnöksége. Az 1969. augusztus 27-én kelt Összefoglaló Jelentés tárgya „a Magyar Vívó Szövetség, és a magyar vívó válogatott operatív helyzete”. Ez az irat átfogó képet ad az állambiztonsági szervek tevékenységéről és céljairól a szövetséget és a vívókat illetően - írja a Hírszerző.

Az iratokból sok egyéb mellett kiderül, hogy a szolgálatok figyelemmel kísérték, ki szerepel a BM bűnügyi nyilvántartásában. A jelentés szerint a válogatott tagjai és a vezetők közül 14 százalékos arányban voltak ilyenek, ez nyolc főt jelentett. Ebben a részben említik többek között Schmitt Pált is. A köztársasági elnök egy 1964-es, felfüggesztett 4 hónapos szabadságvesztéssel büntetett, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és társadalmi tulajdon gondatlan rongálása miatt szerepel a jelentésben.

A köztársasági elnök neve (helytelenül Schmith, vagy Schmidt változatokban), mint a Meteor vívója, a Hírszerző szerint abban a dossziéban szerepel, ami a Magyar Testnevelési és Sporthivatal nemzetközi kapcsolataival foglalkozik. 1965 elején nyitották, de témaköre 1962-ig nyúlik vissza, és 1988 februárjában zárták le.

A Hírszerző az ügyben kereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt, de választ nem kaptak.