A Rzeczpospolita védi, a ZDF bírálja Orbánt

2011-01-04 14:00:36
A Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap szerint kettős mércét alkalmaz Európa, mert a spanyol kormányfő törekvéseit belügyként kezeli, míg Orbán Viktor konzervatív forradalmától sokkos állapotba került a nyugati baloldal. A ZDF főszerkesztője ellenben arról ír, szégyen lenne, ha Angela Merkel és kollégái az EU-elnökség átadási ceremóniáján egy cenzor mellett mosolyognának.

Megvédete Orbán Viktort a Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap. Az „Európa igazságtalan Orbánnal szemben” című írásban a német dpa hírügynökség szerint többek között az szerepel, hogy Orbán meg akarja változtatni Magyarországot, és ebben konzervatív eszmék vezérlik. A lengyel lap kitér arra, hogy José Luis Zapatero spanyol kormányfő is hasonló lépéseket tesz, ám azt belügynek tekinti Európa, szemben Orbán konzervatív forradalmával, amely sokkos állapotba hozta a nyugati baloldalt. A cikk ugyanakkor hangsúlyozza, hogy Orbánnak nem szabad elfelejtenie, hogy még ha igazságtalanul is, de Európa a jobboldalnak még jobban a körmére néz.

Nem vélekedik ilyen megértően a magyar kormányfőről, és a médiatörvényről a német állami televízió, a ZDF főszerkesztője. Peter Frey jegyzetében azt írja: mostantól olyan ember az EU soros elnöke, aki az ellenőrzése alá vonta a médiát. Szerinte ez nem csak a magyarokat, hanem minden európait érint. Kitér arra is, hogy elég baj, hogy Berlusconi vagy Sarkozy természetesnek tartja a „kormányhű, udvaroncok által irányított médiát”, de mégis más minőség az, ha az EU soros elnöke korlátozza a sajtószabadságot.

Frey szerint most Közép-Európában egy alapvető jogot sértenek meg, mivel a médiatörvénye nemcsak egy kis szabályszegés. A ZDF főszerkesztője szerint amíg a médiatörvény hatályban van, Budapest nem tetszeleghet az EU vezető pozíciójában. Szerinte ugyanis szégyen lenne, ha Angela Merkel és kollégái az EU soros elnökségének átadási ceremóniáján egy cenzor oldalán mosolyognának, és közös fotó készülne.