Vagyontalanná válhat Szigetvár

2010-08-10 11:48:13
Elveszíti minden értékesíthető vagyonát Szigetvár, ha ebben a hónapban nem egyezik meg a hitelezőivel - olvasható a Népszabadság riportjában.

A munkanélküliség a városban húsz, a város környékén 30 százalék fölötti. A külső befektetők 1990 óta nem érdeklődnek a környéken. A várost 2002 óta irányító, agilis Paizs József (MSZP) úgy gondolta: Szigetvár jövője a helyi gyógyvíz és a kórházra épülő gyógyturizmus lehet. A két és fél milliárdos költségvetéssel működő város fürdőépítésre és más beruházásokra 1,1 milliárd forint, a kórház fejlesztésére 500 millió forint hitelt vett fel. A fürdő felépült, de a kiadást 300 millióval túllépték.

A kórház fejlesztése bedőlt: az intézmény veszteséget termelt, a kötvénykibocsátásból befolyt félmilliárdból 340 milliót a kórház működtetésére költöttek. A megmaradt 160 milliót a kötvényt kibocsátó CIB fedezetként zárolta. A városvezetés szétesett, Paizs József polgármester pedig 2010 januárjában tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Február 26-án a bíróság úgy döntött: Szigetvár adósságrendezésre szorul. Két banknak 2,3 milliárddal tartozik a város. A pénzintézetek elfogadták, hogy 2032-re nullázza le adósságát a város. Szigetvár 148 millióval tartozik 20 cégnek, amelyek az önkormányzat alapfeladatait látják el, a város ezt idén törlesztené. További 80 hitelező nem alapfeladatot finanszírozott, az ő pénzüknek csak a felét kívánja a város kifizetni. Utóbbiak ezt nem akarják elfogadni: a város csak vagyonának felosztásával elégítheti ki az összes hitelezőt.