Biszku Béla

2010-08-05 13:26:22
Egy kicsit úgy működött a közszolgálati Duna TV szerda este, mint a Biszku Béla által a fejlődés évtizedeiként említett hatvanas-hetvenes években: a pártkáder kényelmesen besétált a tévébe, és segítő kérdések kíséretében elmondta, miért van neki igaza.

A műsorvezető pedig hagyta, néhol kicsit alákérdezett, és nem vett észre durva elszólásokat sem. Pedig lett volna mit. A Tumblr-en Woas vette észre, hogy Biszku úgy fogalmazott: „Olyan is volt, hogy egy ítéletet túl súlyosnak tartottunk.” Mindezt azután sütötte el a a volt belügyminiszter, hogy előtte percekig hajtogatta, hogy neki semmi köze nem volt az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlásokhoz, ami szerinte egyébként ellenforradalom.

„Vajon hány egykori nyugatnémet állampolgár tűrte volna el, ha a Harmadik Birodalom egykori belügyminiszterei, Wilhelm Frick, avagy Heinrich Himmler (feltéve persze, hogy nem halnak meg az adott időpillanatig) a cinizmus legocsmányabb álarcát magukra öltve hazudtak volna a képükbe a ZDF-en, főműsoridőben a második világháborúról?” - teszi fel a kérdést a magát a nemzet televíziójaként aposztrofáló Duna TV szerda esti Közbeszéd című műsora kapcsán a Kettős Mérce blog.

A mélypontot nagy valószínűséggel ott érte el a műsort vezető Apáti-Tóth Kata, amikor a rövid, alig húszperces interjú végén megkérdezte az álláspontjától következetesen kicsit sem tágító Biszkutól, hogy „és ön tényleg semmi felelősséget nem érez?” Nem bakker, hát nem látod, hogy nem?