Beszáll a kampányba az Idősügyi Tanács

2010. január 14. 09:10

A miniszterelnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az időseket, akik a Fidesz által felvetett svéd nyugdíjmodell bevezeréséről fognak tárgyalni.

Bajnai Gordon miniszterelnök rendkívüli ülésre hívta össze az Idősügyi Tanácsot jövő csütörtökre. Kórozs Lajos, a szociális minisztérium államtitkára elmondta, hogy a Fidesz nyugdíjrendszert módosító terveiről egyeztet a kormányfő az idősek képviselőivel. Mesterházy Attila hétfőn tájékoztatta a nyugdíjas szervezeteket a Fidesz-modellről, ekkor kérték meg őt az idősek, hogy kezdeményezze a tanácskozás összehívását, valamint hozzátették; tapasztalatból tudják, hogy bánik a Fidesz az idősekkel, és nem kérnek még egyszer belőle. 
 
A Fidesz a svéd modell bevezetését tervezi, melynek lényege, hogy a nyugdíjakat hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához, a járulék-befizetéseknek kell fedeznie a kifizetéseket. Molnár Csaba szerint a nyugdíjkassza a rendszerváltás óta soha nem volt elegendő a nyugdíjak kifizetésére, ezért azt a költségvetés mindig kipótolta azt - az idei büdzsében csaknem 600 milliárd forintot különítettek el erre a célra. Ha a Fidesz bevezetné a modellt, egyik napról a másikra 600 milliárd forint elveszne a nyugdíjak finanszírozásából. Ebben az esetben két dolgot lehetne tenni szerinte: azonnal 15-20 százalékkal csökkenteni az ellátásokat, vagy 70 éves korra tolni a nyugdíjkorhatárt. 
 
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/3429
Balogh Ákos Gergely
2010. január 14. 09:58
Választások, nyugdíjak, Idősügyi Tanács: a klasszikus táncrend. Bár Bajnai Gordon „a válság kezelésén túl nem kívánok politizálni” sóhajjal adta odta magát a nemzetnek, láthatóan az ő napirendjét is a szocialista kampánylogika fogja meghatározni a kormányzásából hátra lévő néhány hónapban. Ha kell, szocialista kongresszuson kaserolja magát, MSZP-s jelöltek mellett mosolyog vagy éppen a-Fidesz-nyomorba-dönti-a-nyugdíjasokat összejövetelhez vokálozik. Nincs ebben semmi meglepő, csak érthetetlen, mi szükség a farizeus nempolitizálós ars poeticára.

Ami pedig a Fidesz svéd modelles felvetését illeti, hosszú ideje ez az első rokonszenves nyugdíj-ügyi terve a pártnak. Hál'Istennek a dolgok jelenlegi állása szerint lejöttek a 2006-os tizennegyedik havi tripről és remélhetőleg a tizenharmadik havit is elengedték. Hosszú távon a nyugdíjasok is azzal járnak jól, ha előbb lesz érdemi gazdasági növekedés, s ebből több nyugdíj. A dolog fordítva nem működik: a több nyugdíjból sosem lesz nagyobb gazdasági növekedés.

Ajánljuk még a témában