Kiszivárgott EP-állásfoglalás: Magyarország alkalmatlan a soros EU-elnökségre

2023. május 24. 9:41
A határozati javaslat szerint az Orbán-kormány „megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez”.

Az Európai Parlament június elsejei plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról – írja a Népszava, amelyhez kiszivárgott az ötpárti határozati javaslat tervezete. A lap szerint a dokumentum

megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben,

miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez”.

A tervezet szerint az EP felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként a parlament fog közbeavatkozni. A Népszava megjegyzi, ez az első eset, hogy az uniós parlament felveti az Orbán-kormány alkalmatlanságát az EU27-ek döntéshozó szervének irányítására, és válaszlépéseket helyez kilátásba.

Magyarország hivatalosan 2024 júliusától fél évig lesz az EU Tanács soros elnöke, feladata szerint koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét, valamint képviseli azt a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban.

A laphoz kiszivárgott tervezet „elítéli a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat, amelyek arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról”.

A határozati javaslat szerint Magyarország csak azután juthat hozzá a különféle címeken felfüggesztett közösségi forrásokhoz,

ha teljesítette az összes feltételt és bizonyítja, hogy működnek a Brüsszel által elvárt korrupcióellenes intézkedések”.

A dokumentum felszólítja az Európai Bizottságot, hogy találjon módot arra, hogy az uniós források akkor is eljussanak a polgárokhoz és a vállalkozásokhoz, ha a kormány nem hajlandó megfelelni a jogállamisági elvárásoknak.

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / AFP

Összesen 577 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyugi, józan politikai mérlegeléssel megkisérelhetjük kihozni a maximumot a helyzetből, amely még most is igen képlékeny.

Az EP többségét alkotó Soros ügynökök európai értékrendje, pontosabban az általuk tolmácsolt amerikai értékrend:

- a valódi európai értékrendeket - pl. kisebbségek - felrúgó náci Ukrajna fegyveres támogatása
- az európai gazdaság, versenyképesség szétverése
- az európai polgárok tömeges elszegényítése
- a család, a vallás, a kultúra, a nyelv, mindenfajta identitás eltaposása, felszámolása
- a hagyományos családi-társadalmi kötőszövetek, erkölcsök lábbal tiprása,
- a beteg LMBTQ erőszakos terjesztése, a gyermekek ezzel való fertőzése
- az idegen külső érdekeknek való szolgai megfelelés, a hazaárulás, a megvásárolhatóság, a gerinctelenség, a gyökértelenség, a zsoldos lét
A szovjet barakk több értékkel, autonómiával, emberi vonással rendelkezett, mint az amerikai. Igen, az összes bűne ellenére nem verte szét ennyire a nemzeti identitást, nem alázta meg ennyire nyilvánosan az országokat, az embereket.

Megengedő vagy, de az egy évet is kibírjuk valahogy, s utána jön a normalitás, a szabadság, a gyarmati lét vége. Persze joggal gondolhatunk arra, hogy milyen lesz az újabb birodalom, akár földrajzi tekintetben is. kelet és nyugat kimerítve, most jön a Dél és az Észak? Kik készülnek az új szerepre?

nehezen tanultál meg magyarul?

Ugye Te is tudod, hogy nem Brüsszelben születnek az ilyen döntések /sem/. Te is sokat dolgozol Magyarország érdekei ellen, belülről ismered a folyamatokat.

Mondhatjuk úgy is, hogy az EP-ben sok kicsi, hazájában futottak még kategóriába tartozó párt akar kormányok felett uralkodni. A szabályokat felrúgják és már az EU legfőbb hatalmi szervévé akarnak válni.

Újra kell gondolni az egyre inkább szovjetizálódó, birodalmi EU-t.

11:44-nél neked is szól. Azzal a kiegészítéssel, hogy az EP tehetetlenségében már a szerződésektől eltérő akciókra vetemedne. Fenyegeti a szerződések őreként működő EB-t, ahol már látják, hogy törvényes keretek között nem lehet velünk tovább kötözködni, de félnek az EP radikálisaitól. Az EP egy minden felelősség nélküli, a saját homokozójában jól eljátszadozó társaság, akik kilóra megvéve próbálnak az EU felett uralkodni.

Lépjenek ki azok, akik felrúgják a szerződéseket. Ez ilyen egyszerű. Az EP teljesen kifordult magából, már a látszatra sem adnak.

Attól, hogy neked ezt mondják, még nem biztos, hogy így van. Te vagy olyan hülye, hogy mindent beveszel, és eszedbe sem jut, hogy ha az EU konkrét paragrafusokon alapuló, precízen megfogalmazott szerződések alapján működne, akkor a mi vitáink vagy az egyik, vagy a másik irányba eldőltek volna. Akik velünk szemben vádaskodnak, azok improvizálva húznak elő újabb, és újabb - és ez a lényeg - pénzért megvett véleményeken, politikai ízléseken alapuló "érveket". Ezt azért tehetik meg, mert a szerződések tele vannak kiforgatható általánosságokkal. Demokrácia, jogállam, emberi jogok - mind mind tetszőlegesen kiterjeszthető, vagy ha kell, akkor szűkíthető fogalmak.

Ez a helyzet pedig magában a jogállam, a demokrácia hiánya. Amikor egy EP szavazáson kiforgatják a szavazás kiértékelésének szabályait, hogy az igazodjon a prekoncepcióhoz. Utána a bíróság nem a logika, hanem az angol értelmező szótár alapján dönt a kérdésben. Vagy amikor az EU-ban bevett megoldásokat nálunk alkalmazva már kritizálják, legyen az a vagyonnyilatkozat szabályozása, vagy annak meghatározása, kik lehetnek tagjai az egyetemi kuratóriumoknak. De megemlíthetem azt is, amikor egyértelműen tagállami hatáskörbe tartozó kérdések elbírálását vonnák magukhoz.

A magadfajta szervilis hülyék pedig lelkesen hajlongva tapsolnak ennek.

Nincsenek már szavak... ezek a globalo-csicska állatok szétverik az EU-t...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés