Az EP olyan, mint egy pisztrángos: akárhova nyúlsz, ki tudsz emelni egy korrupt lobbicsoportot – Vona Gábor a Mandinernek

2022. december 17. 16:40
Az Európai Parlament bejelentkezett az év vesztese címért, s lehet, ez az eddig nagyon dinamikus szervezet végül összeomlik – véli a volt politikus.

„Szerintem ez egy szappanopera volt” – így jellemezte Vona Gábor az Európai Unió és a magyar kormány között az uniós forrásokról, illetve a helyreállítási alapról szóló, végül megegyezéssel végződő tárgyalásokat. A Második Reformkor Alapítvány vezetője, a Jobbik korábbi elnöke a Mandiner Reakció vendége volt a héten.

Brüsszelnek is jó a megegyezés az uniós forrásokról

Kifejtette, biztos volt benne, hogy a pénz megérkezik, s nem csak azért mert a kormánynak ez nagyon fontos volt, ezért nyitott volt korábban kizárt vagy megvétózott kompromisszumokra. Hanem azért is, mert a megegyezés az EU-nak is érdekében állt.

Az a válság, amit a források elmaradása okozott volna, az Uniónak sem lenne jó, ahogy az sem, hogy egy ilyen lépéssel mondjuk Kína felé toljon egy tagállamot”

– magyarázta. Vona szerint mindezt tetézi, hogy a magyar gazdaságba érkező források a magállamok gazdaságát is „fűtik”, ezeknek a pénzeknek egy része azért visszavándorol a feladóhoz. Önmagának senki sem ellensége.

„Most mindenki győztesnek tudja kikiáltani magát, akár a belpolitikai, akár az uniós térben. Ez az EU működésének valahol a sajátossága” – fogalmazott, megjegyezve, korábban Orbán Viktor hamarabb szállította a győzelmeket, ez most „időben nagyon ki lett tolva”. Kormányzati körökben is megvolt a félelem, hogy végül nem lesz „megadeal”, ám a józan ész és a gazdasági érdek lett a döntő.

Vona az egyik lehetséges okként azt a változást jelölte meg, hogy nincs már Merkel, Putyin pedig az ukrán agresszió miatt épp a „világ ördöge” lett. Szerinte mindebből az is következhet, hogy a kormány átgondolja a Brüsszellel való permanens küzdelem működését, s lehet, változtat azon. Mindenesetre a mostani megegyezés Magyarország pénzügyi megítélése szempontjából is pozitív hatást jelenthet.

Az ellenzék skizofréniájáról és a nemzeti pozícióról

Mindemellett úgy tűnik, az ellenzék helyzetértékelésére senki nem kiváncsi,

az nem számít, hogy éppen „Ujhelyi István vagy Cseh Katalin a saját pártközegén túl hogyan értékeli a történteket”.

A magyar társadalom tizenkét év alatt hozzászokott, hogy nem az ellenzék véleménye számít, s külön nehézséget, hogy a kormány rendre a nemzeti érdek pozícióját foglalja el a vitákat, ami egy „gyilkos taktika”, egyúttal ügyes politika. „Most ez abban a dilemmában jelent meg, hogy vagy az EU-t támogatják abban, hogy megfossza Magyarországot bizonyos pénzektől, vagy Orbán Viktort azok hazahozatalában. Nem csoda, hogy sok ellenzéki politikusban skizofrénia alakult ki emiatt” – magyarázta, hozzáfűzve, a Fidesz politikájából sajnos hiányoznak a gesztusok, az „élni és élni hagyni” elve. Ennek pedig az lett eddig a következménye, hogy a DK az ellenzék legerősebb pártja – nem kizárt, hogy Orbán Viktornak ez is volt a politikai célja.

 

Karácsony esélyeiről és Gyurcsány dominanciájáról

„Gyurcsány Ferenc olyan tehertétel az ellenzéki oldalon, amivel nem lehet egyről a kettőre jutni” – vélekedett. Kitért arra is: Covid-járvány volt, most háború és gazdasági válság szakadt ránk, s ezek egymagukban is kormányválságot tudnának előidézni. Ha az ellenzék ilyen szituációban nem tud megerősödni, inkább talán önmagában, s nem a kormányban kellene keresnie először a problémát. Ilyen szempontból 2024 tisztítótűz lehet azon az oldalon, melyen végül egy DK és Momentum közötti párharc fog végbemenni. Ennek már látjuk a jeleit.

Szóba került az is, hogy

a korábban Karácsony Gergelyt támogató pártok igencsak megsértődtek rá, nem véletlen, hogy a főpolgármester előremenekült,

s jelezte, az önkormányzati választáson nem a pártok jelöltjeként indulna az újrázásért.

Az EP korrupciós botrányáról és a háborús helyzetről

Az Európai Parlament éppen kibontakozó, az EP szocialista alelnökét is érintő korrupciós botrányáról Vona – Gulyás Gergely kancelláriaminisztert idézve – azt mondta, úgy tűnik, az Istennek van humora, amiért ez éppen most derült ki, s azok korábban kiáltottak farkast, akiknek talán nem kellett volna. Ugyanakkor naivnak tartja azt a feltételezést, hogy a katari vb idején véletlenül lepleznek le pont egy katari lobbi csoportot. „Tisztelet a kivételnek, de az EP kicsit olyan, mint egy pisztrángos, akárhova nyúlsz, ki tudsz emelni egy korrupt lobbicsoportot” – vetette fel, megjegyezve, ebben akár Oroszországnak is szerepe lehetett.

Úgy tűnik, az év végére az Európai Parlament bejelentkezik az év vesztese címért, s ez az eddig nagyon dinamikus szervezet végül összeomlik – összegzett Vona, aláhúzva, ez az ügy „nagyon durva”, egyúttal kifejezetten pitiáner, még ettől a jó részt kontraszelektált társaságtól is.

„Nem egy orosz-ukrán háborúval állunk szemben, ez egy lokalizált, de nagyon sok szereplős konfliktus. Mindenkinek jó lenne már kiszállni,

csakhogy olyan alapvető kérdésekben lépett át mindenki bizonyos határokat, hogy onnan nehéz visszalépni” – mondta az alapítványi elnök, akinek a béketerve a következő: az oroszoknak ki kellene vonulnia Ukrajna területéről, cserébe Kijev és a nemzetközi közösség garanciát adna, hogy az ország nem lép be a NATO-ba. Csakhogy ezt könnyű innen javasolni, a megvalósulása aligha valószínű. Pláne most. Vona mindezek nyomán azt prognosztizálja, hogy a most következő évben sem lesz béke Ukrajnában.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az összes többi hasonló inflációt mutató ország is küzdött Brüsszellel? És miért?

Nincs kivel. Az ellenzéki szereplők az elmúlt 12 évben úgy játszottak, h. NE legyen holnap lehetőség egymással szóba állni. Saját választás volt, h. minden gátlást, modort levetkezve gyűlölet-ketrecharcosokként viselkedjenek. Mindig van másnap, aki erről megfeledkezik, magára vessen, ha nem állnak vele szóba.

Vonát tisztelni kezdem, eléggé övön aluli volt ellene a lejárató kampány, mégsem a gyűlölet, az ártani akarás sugárzik belőle, hanem egészen objektíven formál véleményt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés