Magyarországon kell letöltenie a büntetését a veronai busztragédia miatt elítélt sofőrnek

2022. november 16. 11:47
Először nézett szembe az áldozatok hozzátartozóival az olasz bíróság által hat év börtönre ítélt V. János, de most sem kért bocsánatot.

Feszült pillanatokkal kezdődött a 2017 januári veronai busztragédia kapcsán elrendelt átadási eljárás mai tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. A bíróságnak arról kellett döntenei, hogy az olasz bíróság által jogerősen hat év szabadságvesztésre ítélt V. Jánosnak itthon vagy Olaszországban kell-e letöltenie a büntetését. A buszsofőr, a Velencében lezajlott olasz büntetőeljárás során egyszer sem jelent meg a bírság előtt, most azonban elővezették az ideiglenes átadási letartóztatásból.

A tárgyalásra az áldozatok hozzátartozói is eljöttek, így V. Jánosnak most először kellett találkoznia velük. Az áldozatok fotóival érkező szülők közül

a tárgyalás előtt többen is megpróbáltak odalépni az elítélthez, hogy számon kérjék, ám a büntetés-végrehajtás emberei ezt megakadályozták.

V. János a fal felé fordulva várta a tárgyalás elkezdését, az ügyvédjén kívül senkivel nem kommunikált.

A sofőrt, akinek hosszú ideje fennálló alvászavara az olasz bíróság szerint közrejátszott a tragikus balesetben, szeptember elején vették őrizetbe Békéscsabán, miután nem kezdte meg büntetésének letöltését. Sőt a hírek szerint még munkát is vállalt és újra sofőrnek állt.

Az Igazságügyi Minisztérium lapunknak küldött korábbi részletes tájékoztatása szerint a sofőr az őrizetbe vételét követő napon kérelmezte, hogy a szabadságvesztését Magyarországon tölthesse le.

Újabb eljárásban döntenek a veronai busztragédiát okozó sofőr sorsáról

Bár másfél hónappal ezelőtt őrizetbe vették, még mindig nem kezdte meg tényleges büntetésének letöltését a 2017 januári, veronai busztragédia miatt elítélt sofőr. A férfit a velencei bíróság első fokon, 2020 júniusában, az ebben az esetben maximálisan kiszabható, tizenkét év szabadságvesztésre ítélte, ám a vád és a védelem peren kívül megegyezését követően végül jogerősen csak hat évet kapott.

A csütörtöki tárgyaláson V. János fenntartotta kérelmét, ügyvédje azonban indítványozta, hogy

védencével szemben a bíróság enyhébb a kényszerintézkedést rendeljen el, és helyezze bűnügyi felügyeletbe. 

Az ügyvéd egyebek mellett az elítélt rendezett körülményire hivatkozott, valamint arra, hogy három eltartott kiskorú gyermekről gondoskodik. Ugyanakkor az áldozatok hozzátartozói úgy tudják, V. Jánosnak csak egy gyermeke van, az is felnőtt. A bíróság végül az európai elfogatóparancs végrehajtását és egyben az ügyvédi indítványt is megtagadta, és V. Jánost végrehajtási letartóztatásba helyezte 2022 dec 16-ig.

Mindez azt jelenti, hogy a sofőrnek itthon kell letöltenie a büntetését,

de hogy milyen börtönfokozatban és, hogy mikor szabadulhat feltételesen, arról később dönt a bíróság. 

A tragédia során a budapesti Színyei Merse Pál Gimnázium diákjait és kísérő tanáraikat egy franciaországi sítáborból hazafelé szállító busz 2017 január 20-án éjjel, az olasz A4-es autópálya Verona és Velence közötti szakaszán letért az útról, egy betonpillérnek ütközött és kigyulladt. A tragédiában összesen tizenheten vesztették életüket. Az Olaszországban lezajlott büntetőeljárásban a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a baleset idején a buszt vezető sofőr hosszú ideje fennálló alvászavara hozzájárul a tragédiához.

Fotó: Végh István/Bors

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szabad rágalmazási jog, de csak liberális oldalról.

Azért akkor határozottan éreztem a hasonlóságot, amikor Kubatov verőlegényei nem engedték az MSZP képviselőt benyújtani a népszavazási kezdeményezést. Tény, hogy más ilyen durva kisiklásra nem emlékszem az elmúlt 12 évből.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés