Senki nem tud úgy extázisba jönni egy kormányellenes tüntetéstől, mint a 444

2022. október 6. 15:41

Rőfös Géza
Kontra
A tegnap ünnepnap volt a baloldali szerkesztőségnek.

„A szűk esztendők, gazdasági nehézségek egyik kísérő jelensége a kiszolgáltatott társadalmi csoportok és közösségek élethelyzetének romlása. Ezzel pedig együtt járnak a kilátástalanság miatt szerveződő tüntetések, sztrájkok, útlezárások és egyéb demonstrációk.

A tanárok egzisztenciális kiszolgáltatottságuk ellen tiltakozva már hetek óta kisebb-nagyobb megmozdulásokat, munkabeszüntetéseket szerveztek, melyeket néhány esetben aránytévesztő, méltatlan és kicsinyes retorziók követtek: kirúgásokról, fizetéscsökkentésről, pedagógusok fenyegetéséről szóló történetekkel van tele a sajtó.

Ez nyilván olaj volt a tűzre. Tegnap az élőláncból, hídlezárásból induló megmozdulásból Kossuth téri tüntetésben végződő tiltakozó akció kerekedett, több tízezer ember részvételével. Az eseménysorozatban a tanárok és a velük szolidaritást vállaló civilek és ellenzéki pártok képviselőink kívül nem meglepő módon rengeteg diák is részt vett.

A tanárok és a velük szolidaritást vállaló felnőttek és diákok nem baloldali felforgatók, nem kormánybuktató ellenzékiek,

hanem egy szomorú és igazságtalan helyzet ellen tiltakozó, homogén politikai értékek alapján szerveződött csoportosulásnak semmiképp nem nevezhető alkalmi érdekközösség. Igen, valóban fontos lenne a tanárok bérét rendezni, ahogy ezer másik szomorú és nehéz ügyben is jó lenne mozgásteret találni.

A tüntetőknek igazuk van, de ettől még nem válik hirtelen jószándékú döntés függvényévé, hogy a kormány teljesíteni tudja a követeléseiket.

Nem volna baj, ha Európa nem fojtogatná magát szankciókkal (márpedig tegnap ismét megszavaztak egy újabb csomagot), és az is jót tenne többek között a pedagógusok lehetőségeinek, ha véget érne a háború és az általa okozott gazdasági nehézségek.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés