A Krúbi-jelenségről

2022. október 6. 11:07

Császár Zoltán
Magyar Nemzet
A szülők többségének fogalma sincs arról, milyen ingerek érik gyermeküket az online térben.

„Néhány éve barátom, egy reklámügynökség tulajdonosa minden kommentár nélkül átküldött nekem egy Krúbi-számot Orbán, verd ki a Ferinek címmel. Akkor csak annyit válaszoltam barátomnak, hogy eléggé szégyelltem volna, ha huszonévesen csak ilyen intellektuális »teljesítményre« futja részemről. Akkor ennyivel el is hessegettem a Krúbi-jelenséget magamtól…

A koncert utáni megdöbbenésemre másik barátom úgy reagált, hogy »de hiszen a Bëlga szövegei is tele vannak káromkodással«, ami igaz, de nem ilyen gyakorisággal és öncélúan. 

Még a Bëlgában is volt annyi önreflexió, hogy látva, szövegeik eljutnak a legfiatalabbakhoz is, megcsinálták az obszcenitást mellőző Zsolti, a béka című gyereklemezt. Krúbi a női nemet lealacsonyító, a szexualitást a legobszcénabban megjelenítő, öncélú szövegekkel operál. Persze közben zakatol a »politikai imprint« is: néha beleordítja a mikrofonba, hogy Vidnyánszky egy g…ci, hogy ha majd a közönség odakerül, tudja, hogy hova (vagy hova nem) kell tenni az ikszet…Ezzel elérkeztem ahhoz a problémahalmazhoz, amelyet a Budapest Parkban látottak-hallottak sűrítve összefoglaltak. Tanulságos volt a hallgatóság összetétele: nagy számban voltak jelen gyerek-szülő csoportok, hiszen kiskorúak csak szülői felügyelettel látogathattak el az eseményre. Sok esetben kilenc-tíz éves kisfiúk, kislányok hallhatták például Krúbi BAMM című számát, amely leírja (olyan részletességgel, hogy a nyomdafesték tényleg nem bírja el), hogyan vesz rá egy előzetesen droggal kínált (»beadjuk a kólát, desszert pedig eki«) lányt orális aktusra, majd közösülésre. Az »alkotás« refrénje: »Én kimondom, te vagy a legjobb ribancom!«

Nos, a fentieket meghallva kétféle szülőtípust tudtam megkülönböztetni. 

Talán az elsőt (megrendülve ugyan), de »könnyű« letudni: jól szituált anyuka frissen beszárított hajjal, a harmadik sorban ordítja a refrént, mellette nagyjából tizenhárom éves fiai. A másik észlelt szülőarchetípus döbbenetet és zavarodottságot sugárzott egyszerre. A sorok között felismertem egy közismert egyetemi docenst, tanszékvezetőt. A nagy műveltségű, többgyerekes (kislányt is nevelő) családapa előtt ott álltak kiskorú porontyai, arcukba pedig Krúbi üvöltötte: »hogyha átmehetek mind a két lyukon, megengedem, hogy bejelölj a Facebookon.«

El is érkeztünk a Krúbi-jelenség gyökeréhez: a szülők többségének fogalma sincs arról, milyen ingerek érik gyermeküket az online térben.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magam is "nagy műveltségű, többgyerekes (kislányt is nevelő) családapa" volnék. Akinek a kamasz lányai megmutatták nekik Krúbi zenéjét.
Valóban botrányt keltő szövegei vannak. Valamint szerintem nagy művész.
Mekkora botrány volt az Illés például a maga korában.
Arról írjon a szerző úr, hogy miért nem Ákost hallgat ez a generáció.

Hát igen, izlések és pofonok. Azért ha van időd, ezt nézd meg.

https://www.youtube.com/watch?..

OK, semmi gond ezzel, hogy kinek mi a jó. Én sem hallgatom a Krúbit egész nap.

Ugye máson nőttem fel. Zeppelin és így tovább. A jó az ügyben az, hogy a 18 éves lányom - aki megismertette velem Krúbit - azt mondja, hogy nagyon irigyel engem a hatvanas nyolcvanas évek zenéért.

De ami a lényeg. ő is Guns-ot, meg Zeppelint hallgat. Ők viszont már nem koncerteznek, így Krúbira jár, amelyiket szintén nagyon szeret.

Az igazi kérdés az, hogy a korunk miért nem termel ki egy új Rolling Stonest?

Valahogy így. A Stones egy 68 as paradigmaváltáson jött létre. 68 most múlik pontosan, de nem ismerjük még az újat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés