Hogyan csapja rá az EU az ajtót az orosz rezsim elől menekülőkre

2022. október 2. 17:34

Kiss Soma Ábrahám
Mérce.hu
Miért zárja ki az orosz agressziót elutasító oroszokat az EU?

„Mióta Oroszország februárban – teljesen védhetetlen módon – megtámadta Ukrajnát, számos szankciót vezettek be Oroszország és orosz állampolgárok ellen, elsősorban a centrumországok. Az agresszorra való gazdasági és politikai nyomásgyakorlás jegyében korlátozzák a nyersanyagok, tüzelőanyagok importját és egyes termékek exportját, illetve megtagadták a határátlépést az oroszországi rendszer számos haszonélvezőjétől és vezetőjétől. Ezeken az intézkedéseken lehet vitatkozni, vagyis azon, hogy jók-e a szankciók, szükség van-e rájuk, közelebb visznek-e a háború végéhez, stb.

Számos ország és szervezet foganatosított nettó kultúrrasszista intézkedéseket is.

Ezek lehetnek veszélyesek, mint amikor tudományos együttműködésekből zárják ki az orosz tudósokat és intézeteket, esetenként szomorúak, ahogy például az orosz kultúrát igyekeznek eltörölni a túlbuzgó kultúrpolitikusok, máskor pedig röhejes formát ölthetnek, gondoljunk csak a tipikus posztszovjet fagyi átnevezésére. Mindezek az intézkedések kifejezetten káros diskurzusoknak ágyaznak meg (a fagyi esetében emellett kifejezetten abszurd helyzetet is teremtenek).

Aztán ott van az, amikor egyes országok különböző rendű és rangú politikusai a legolcsóbb útszéli russzofóbiával, és a rendre hangsúlyozott – legalábbis az oroszokhoz képest a mindennapi közhelyek szintjén kulturálisan magasabbrendűnek vélt – Nyugathoz (vagyis valójában a nyugati politikai-katonai-gazdasági tömbhöz) tartozásuk biztos tudatával hergelnek az oroszok mint nép ellen.

Ennek minősített eseteit láthatjuk a balti országok esetében, melyek vezetői – miután egyébként hónapok óta gyakorlatilag nem engednek be orosz állampolgárokat ezen országokba – »morális fölényük« biztos tudatában uszítanak a sorozás elől menekülő oroszok ellen.”

Címlapképünk illusztráció. Forrás: YouTube

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És ezt 2015 környékén nem tudta a díszes EU?

Nekem csak egy kérésem van.
Aki a háború elől elmenekül, a háború után se térjen vissza.
Ha rosszban nem, akkor jóban sem.

Ki mondta, hogy egyetlen szó nélkül akármelyik politikus szavára?
Viszont ha a hazámmal kapcsolatban valaki évtizedeken keresztül boszorkányüldözést folytat, ha a nemzetiségemhez tartozó embereket ezerszám gyilkolja, és egy olyan politikus mondaná, hogy eddig és ne tovább, aki korábban már letett dolgokat az asztalra a hazámért, akkor igen, mennék. A férjem, fiaim is mennének. Amitől mondjuk belül darabokra törnék, de érteném, mert én is mennék.
A Te koordináta rendszeredben ennek nincs értelme, azt értem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés