Ha sikkasztás miatt is nyomoznak Márki-Zay és mozgalma ellen, akkor a gyanú szerint lopás is történhetett

2022. szeptember 28. 18:06

Bartus László
Amerikai Népszava
A nyomozás „pénzmosással” kapcsolatos része nyilván erre irányul, mert ha az ellenzéki pártok kampányának számláit Márki-Zay ebből a pénzből fizette, az felveti a pénzmosás gyanúját.

„Hamis színben tünteti fel a nem kormánypárti média azt a rendőrségi nyomozást, amit sikkasztás és pénzmosás gyanújával indított a Nemzeti Nyomozó Iroda. Ezek a híradások azt állítják, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás volt miniszterelnök-jelöltje a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) révén egy joghézagot kihasználva fordította kampányfinanszírozásra az Action for Democracy nevű amerikai szervezet milliárdos nagyságrendű adományait, mintha az MMM csak ugyanazt tette volna, amit a másik oldalon a közpénzekkel kitömött CÖF.

Ennek oka részben lehet az, hogy maga Márki-Zay Péter is azt mondta, hogy az ő mozgalma ugyanazt csinálta, amit a CÖF, csak nem közpénzekkel, hanem adományokkal. Ez azonban nem felel meg a valóságnak. A CÖF valóban egy közpénzekből finanszírozott álcivil szervezet, de tudomásunk szerint a CÖF nem kapcsolódott be a választási kampányba, és nem fizette a Fidesz-kampány számláit. Márki-Zay viszont ezt tette. A CÖF nem folytatott civil szervezetként olyan választási kampányt, amelyre csak a pártoknak van törvényes joguk, az MMM viszont igen.

Márki-Zay mozgalma úgy járt el, mintha az MMM Márki-Zay Péter pártja lenne. Tökéletesen azt csinálta, amit egy párt csinál a választási kampányban: kampányirodát tartott fenn, működtette azt, szervezte a mozgalom vezetőjének, Márki Zay Péternek a miniszterelnöki választási kampányát, és az ennek során felmerülő kampányszámlákat kifizette. Márki-Zay mindezt maga adta elő kameráknak, amit elmondott, az nem más, mint egy párt választási kampánytevékenysége. Ezt letagadni sem lehet. ...”

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes, hogy Bartus mennyire utálja MZP-t. Majdnem annyira, mint Orbánt. De csak majdnem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés