Brüsszel lesz

2022. szeptember 21. 14:51

Hargitai Miklós
Népszava
A kormányzati retorikában továbbra is Brüsszel lesz a Gonosz birodalmának fővárosa.

„Aki a 80-as évek végén Magyarországon meccsre járt, alighanem emlékszik még a »Brüsszel lesz!« rigmusra a lelátókról. A nem kimondottan jóízű skandálással a Heysel stadion 1985-ös tragédiájára, illetve általánosabban az elszabaduló szurkolói indulatra, vagyis a várható bunyóra emlékeztettek a részes felek – angolok és olaszok – magyar sportbarátai. A Brüsszel szó nekem sokáig azt a képernyőn keresztül is vérfagyasztó májusi éjszakát jelentette, és az ifjúkori emléket a Fidesz 12 éve tartó monoton ellenséggyártó kampánya sem tudta teljesen elhalványítani.

(Aki esetleg sokallná a terminust: a belga fővárosból akkor lett ellenség, amikor a frissen választást nyert Orbán Viktornak 2010 őszén elmagyarázták, hogy szó sem lehet a költségvetési hiány elengedéséről – így aztán kénytelen volt a magánnyugdíj-kassza elrekvirálásával kezdeni a korgó gyomrú pártholdudvar feltőkésítését, elindítva egyúttal az antibrüsszelita keresztes háborút.)

A hosszúra nyúlt bevezető talán kellőképpen alátámasztja azt a vélekedést, hogy a kormánypárt ezt a jól megépített sztorit nem fogja föladni csak azért, mert most egy újabb adag ingyenpénzért (nagyjából a nyugdíjpénztári vagyon kétszereséért) a hétköznapi logika szerint kénytelen lenne egy ideig a jó fiút játszani.

Hogy nincs ilyen kényszerűség, az amúgy már a héten nyilvánvalóvá vált, amikor a Politico írásából kiderül: jópofizás ide vagy oda, azért egy vétót bármikor bevállalunk néhány, a magyar érdekek szempontjából periférikus, de Putyin számára precedens értékű orosz justizmord szankcionálása ügyében (legyünk annyira jóhiszeműek, hogy feltételezzük: önként, azaz a magyar miniszterelnöknek van még valamennyi mozgástere az orosz elnökkel szemben).

Tehát: ha tippelni kell, legyen bármi is az aktuális konfliktus kimenetele, a kormányzati retorikában továbbra is Brüsszel lesz a Gonosz birodalmának fővárosa, az új Moszkva. (Nem mintha a fideszes csapatnak bármi gondja lenne Moszkvával; az újjal, a régivel vagy bármelyikkel; ahogy most fest, a helytartó-szerepért cserébe Brezsnyevtől Andropovig bármelyik orosz zsarnokkal remekül kijöttek volna, ahogyan kijönnek a méltó utód Putyinnal is.) Ha rövid úton megkapjuk - illetve legyünk tárgyszerűek: megkapják - a pénzt, akkor ok sem lesz tovább az amúgy is csak színlelt békülésre. Ha pedig nem kapják meg, és bedől – márpedig be fog dőlni – minden, akkor ott lesz az Unió hatalmi központja tökéletes bűnbaknak.”

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Frederick Florin

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Brüsszel azóta az, hogy 10 millió belga kongói néger hulla véréből építették.

Ez igaz, de mi is úgy tekintünk rájuk, mint az új Moszkvára. Bár olyan hülyeségekkel, mint az LMBTQXYZ-örület, még a szovjetek se próbálkoztak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés