Bige László szerint veszélybe kerülhet az élelmiszerellátás

2022. szeptember 08. 10:35

A Nitrogénművek Zrt. vezetője elmondta, hogy „óriási műtrágyahiány várható Európában, amely újabb termékár-emelkedéshez vezet majd az uniós piacokon.

2022. szeptember 08. 10:35
null

„Az európai műtrágyagyárak 70 százaléka áll, még azok is, amelyek tengerpartok közelében vannak, és esetenként saját ammónialefejtővel rendelkeznek”  – mondta el Bige László, a Nitrogénművek Zrt. vezetője a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Bolgár Györgynek.

A beszélgetésben elhangzott, hogy pár héttel ezelőtt a péti Nitrogénművek is leállította a termelést, miután olyan földgázárak alakultak ki, amelyek mellett már nem lehet gazdaságilag fenntarthatóan gyártani. „Az energiaválság nemcsak az uniós műtrágyaipart, majd az áremelések átgyűrűzésével az élelmiszeripart, hanem a teljes európai vegyipart teszi tönkre” – hívta fel a figyelmet Bige László, aki azt is leszögezte:

Az üzletember azt javasolta, hogy az EU kezdjen tárgyalásokat Oroszországgal az európai földgázigény kielégítése érdekében. De hozzátette, hogy „erre nem sok esélyt lát, mivel a szakadék egyre csak mélyül Európa és Oroszország között”. „A két fél játszmázik egymással, hogy kiderüljön, ki bírja tovább” – hangsúlyozta Bige.

Műtrágyahiány várható Európában

A műsorban az is elhangzott, hogy „óriási műtrágyahiány várható Európában. A hiány pedig újabb termékár-emelkedéshez vezet az uniós piacokon, aminek hatása a takarmánygyártástól kezdve az állattenyésztésen és az élelmiszeriparon át előbb-utóbb elér a fogyasztókig is” – fejtette ki Bige László.

A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa Bolgár György műsorvezetőnek elmondta, hogy készen állnak arra, hogy akár „holnap reggeltől is termeljenek” „Pillanatnyilag tele vannak a raktáraink műtrágyával, tehát mindenkit ki tudunk szolgálni, aki vásárolni akar” – tette hozzá.

Bige szerint a műtrágyatermelők még mindig abban bíznak, hogy a földgáz ára csökkenni fog, ő ugyanakkor szkeptikus ezzel kapcsolatban. Szerinte a mostani energiaárak mellett már az élelmiszer és a fűtés is veszélybe kerül, de az emberek ezt még nem érzik át.

– mondta az üzletember a Klubrádió műsorában.

A teljes beszélgetést ITT hallgathatják meg.

Nyitóképen Bige László, a Nitrogénművek Zrt. vezetője. Fotó: MTI/Balázs Attila

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakislovacska
2022. szeptember 08. 18:28
Nem lesz műtrágya! Hála a Mennybéli Magasságos AtyaIstennek! Hála és dicsőség! Amen.
KBA98
2022. szeptember 08. 17:18
ez a szemét még nincs börtönben?
DoomGuy
2022. szeptember 08. 15:33
Esetleg veszélybe kerülhet Bige is.
Töki
2022. szeptember 08. 15:30
Még jobban meg akarsz gazdagodni, kis köcsög??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik