Nem is lenne baj azzal, hogy emeli a BKV a bliccelésért járó büntetést

2022. augusztus 17. 12:36

Tibi atya
Facebook
Csak közben a szabályokat csak azokon vasalják be, akik nem emelik cserébe fel az öklüket.

„Emeli a BKV a bliccelésért járó büntetés összegét. Nem is lenne ezzel nagy baj egyébként, a budapesti közlekedés jó ár/érték arányban van, rengeteg kedvezményezett utazik ingyen vagy nagyon olcsón, tessék fizetni érte!

Van azonban egy saját élményem a közelmúltból: a Mester utcánál felszálltam a villamosra egy egynapja lejárt bérlettel, mert ott nem üzemelt automata, a Corvin-negyednél meg igen. Ahogy annak lennie kell, ajtócsukódás után villant a karszalag, nyolcezer forint helyszíni bírság. Rohadtul bosszantott a dolog, leginkább azért, mert bár mutogattam, hogy tegnap járt le és előtte is mindig volt bérletem, ami jár az jár, jogos volt a büntetés.

Leszálltunk, lecsippantottam a kártyám a büntire, aztán vettem egy bérletet és a következőre az ellenőrökkel együtt visszaszálltam. 32-esek tere, felszáll egy nagyobb családnyi svéd cserediák.

Ismét villan a karszalag, majd az ellenőrök odamennek MINDENKI MÁSHOZ. A svédek tudomást sem vesznek róluk, ők sem a svédekről.

Odamegyek a két ellenőrhöz, akiknél a büntetést fizettem:

- Az övéket nem ellenőrzitek?

Az egyik zavarba jön, a másik ingerült lesz:

- Ha nem tetszik, megbeszélheted velük, hogy vegyenek jegyet!

Mielőtt a kommentmezőben túlságosan terebélyesre burjánzanak a rasszkó vadhajtádok, nem erre szeretném kihegyezni. Hanem arra, hogy a villamoson nem pusztán egy ellenőr találkozott a svédekkel, hanem a magyar állam mindennapos mentalitása nyilatkozott meg:

A szabályokat valójában nem kell betartani, csak azokon vasaljuk be, akik ilyen-olyan okokból, mert félnek vagy mert egyszerűen nem éri meg, nem emelik ránk érte az öklüket. Ha csak felmerül, hogy ez megtörténhet, meg sem próbáljuk alkalmazni rájuk a szabályokat. Semmilyen más logikus magyarázat nincs rá, hogy a luxusszolgáltatásnak minősülő taxis olcsó üzemanyagot kap, az iskolatejszállító meg nem, minthogy a taxis pofán ver, az iskolatejszállító meg nem.

Egy olyan országban, ahol a törvény hatálya egységes, örülök neki, ha a be nem tartását üldözik. De ott, ahol a sógor meg az ökölrázó kivétel, végeredményben az ő vállalkozásukat és mindenüket is te fizeted, ahogy a lejárt (vagy érvényes!) bérletű diák a svédek utazását.

Azt gondolom egyébként – és ebben már a saját paranoiám szólal meg – hogy nem telne sokba két rendőrt az ellenőrök mellé tenni a gázosabb helyeken, és egységesen alkalmazni a szabályokat mindenkire. De a jegybevételnél, a tényleges profitnál fontosabb a társadalompedagógia: nem a bőröd színe miatt vonatkoznak rád a szabályok, miközben másokra nem, hanem mert egy csicska vagy. Nem árt, ha ezzel akkor is szembesülsz a mindennapjaidban, ha van bérleted, és akkor is, ha nincs.

Majd úgyis lesz a kommentszekcióban olyan, aki az öklét felemelni nem meri, de kajánul mocskolja majd a diákot, akit lefognak a villamoson. Ez pedig, ha lehet, még fontosabb társadalompedagógiai szembesítés. Dicsértessék!”

Nyitókép: BKK

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés