Isten éltessen, Magyarország! – programok az ünnepi hétvégére

2022. augusztus 16. 07:30

Szubjektív programajánló az augusztus 20-ai hétvégére!

2022. augusztus 16. 07:30
null
Farkas Anita

Ez alkalommal Szent István napja ugyan éppen szombatra esik, azaz oda a hosszú hétvége, a nyár végi utolsó szabadságukat töltők viszont már csütörtök-pénteken elkezdhetik a ráhangolódást, és nem ritkán egészen vasárnap estig tartanak a rendezvények. 

Varázsliget Budapesten

Például az immár hagyományosan a Várkert Bazár előtti területen újra megnyílik a Magyar Ízek Utcája, ahol a teljes Kárpát-medencei magyar gasztronómia bemutatkozik, érkeznek résztvevők mások mellett az Őrségből, Kárpátaljáról, Felvidékről.

Ugyanígy, több napon át ünnepelhetnek egy másik műfaj rajongói a Tabánban: a csütörtök délelőttől vasárnap estig tartó Retro Tabán a kultikus helyszín fénykorát idézi olyan fellépőkkel, mint Deák Bill Gyula, Nagy Feró és  Beatrice, Szikora Róbert és az R-GO vagy az Edda.

A Műegyetem rakparton szintén egész hétvégén szól majd a zene,

igaz, az előbbiekhez képest kicsit másféle csomagolásban: a Road Movie kezdeményezésben a legnépszerűbb hazai zenekarokat és előadókat kérték fel olyan dalokat írására, amelyekben a hozzájuk legközelebb álló tájak, utcák, terek, városok vagy éppen régiók elevenednek meg. Az eredmény most élőben is látható majd mások mellett a Konyha zenekarnak, a Hiperkarmának, a Bohamian Betyarsnak vagy a Csík együttesnek köszönhetően. 

 

Hasonlóan különlegesnek ígérkezik a Sporthősök a lelátón című sorozat is a Március 15. téren, ahol két napon át (szombat–vasárnap) a közönség együtt idézheti fel a legnagyobb magyar sikereket azok elkövetőivel.

A Vajdahunyad vára eközben igazi Varázsligetté változik, ahol mások mellett a cirkuszt és a bábszínházat vegyítő Tintaló Társulás, a Simorág TánCirkusz , valamint István és Gizella óriásbábjai várják a gyerekeket, akik játékos honvédségi bemutatókon próbálhatjuk ki például a lézerlövészetet.

És lesz még Művészkert a Nehru parton Juhász Annával, Divat & Design Fesztivál a Bálnában kerekasztal-beszélgetésekkel, workshopokkal, kortárs magyar divat- és formatervezők termékeivel, Mesterségek Ünnepe a Várban, Csárdafesztivál a Vörösmarty téren, Operettkorzó a Vigadónál. A programokban való kiigazodást

ingyenesen letölthető mobilalkalmazás segíti,

a helyszínekről, kezdési időpontokról a folyamatosan frissülő honlapon lehet tájékozódni (https://szentistvannap.hu/).

Árpádok kora Fehérváron

A történelmi főváros évek óta a Szent István-nap köré rendezi a Székesfehérvári Királyi Napokat, amihez immár

tizedik alkalommal csatlakozik a Koronázási Szertartásjáték.

Az Árpád-házi királyok történetét feldolgozó előadás-sorozat  mindegyike – egy kivételtől eltekintve – a Nemzeti Emlékhelyen, egy igazán szakrális térben valósult meg.

 

 

Idén a széria a végéhez ért, hiszen III. Andrással, az utolsó aranyágacskával kihalt a dinasztia. Talán ezért, talán a jubileum vagy a történelmi viszontagságok miatt a mostani, Az utolsó aranyágacska című előadás kicsit más lesz, mint az eddigiek.

A koronázás szakrális pátosza mellett megjelenik egy olyan, az uralkodóval szembeni kritikai hang, ami idáig soha nem hangzott el. Ez a két dolog, a pátosz és a kritikai hang egy nagyon érdekes feszültséget ad majd az előadás végének annak érdekében, hogy utána egy váratlan fordulat születhessen meg, amit nem tudok másképp jellemezni, mint egy apoteózist. Idáig valamennyi előadás zárómozzanata a korona apoteózisa volt, a megdicsőülés. Ez most sem marad el, csak nem a koronázásra szűkül, hanem történelmileg nagyobb léptéket kap,

– mondja Szikora János forgatókönyvíró-rendező.

Az utolsó aranyágacska abban viszont nem fog különbözni az előző évektől,  hogy ismét grandiózus színpadon, hatalmas szereplőgárdával valósul meg. Horváth Csaba koreográfus hatalmas tömegeket mozgat a színpadon, akik betáncolják a teret, a statisztéria egy részét pedig a Rákóczi Szövetség fiatal táborlakói adják. A bemutató augusztus 19-én lesz, majd 20-án is sor került egy újabb előadásra este 21 órától a Nemzeti Emlékhelyen.

A belépőjeggyel ingyenesen látogatható a Szent István Király Múzeum  Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítása.

 

Gyerekek készülnek  a X. Koronázási Szertartásjátékban való szereplésre (forrás: Vörösmarty Színház)

 

Balaton, Hortobágy, Debrecen

Siófok idén is színes programokkal készül, a Bor és kenyér ünnepe az augusztus 19. és 21 között kulturális programokkal, koncertekkel, kézműves-foglalkozásokkal, bor- és kenyérszenteléssel várja a látogatókat, és ismét kihirdetik a város borát.

A Balatont környékét amúgy is érdemes felkeresni ezen a hétvégén,

mert 20-a este sorra indulnak a tűzijátéknéző és bulihajók a kikötőkből.  


Közben az ország másik végébe látogatók sem fognak unatkozni. 19. és 21. közt mindenkit vár a Hortobágyi Hídivásár, amely a hagyományok szerint az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének napjához kötődően rendeznek meg évről évre. állandóságát ma is nagyhírű sokadalma adja.

És ha már valaki erre jár, érdemes átugrani a közeli Debrecenbe is, ahol 20-án 15 órától startol a 47. Salakmotor Nagydíj: a nemzetközi mezőnyt 16 vaspapucsos alkotja, köztük többen is profi ligák, Eb- és vb-futamok résztvevői, akik 20+1 látványos és izgalmas futamban mérik majd össze tudásukat,

az 5 fős fináléban pedig eldől, ki lesz Debrecen bajnoka.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerekperec
2022. augusztus 17. 01:44
SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELME IMRE HERCEGHEZ 'az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő.' (fideszcsicskás prolibunkók ezt vegyétek figyelembe !!)
Pierre
2022. augusztus 16. 13:54
15-etol elkezdodtek a reszleges lezarasok a fovaros kozteruletein az unnepsegre valo keszuletek miatt. Forgalomlassito akadalyok mindenhol. Megsem latom orban egyetlen kutyajat sem vonyitani, akik minden mas hasonlo esetben falkakent szoktak ezt muvelni. Hogy aztan diadalmasan Europa legnagyobb kozpenzelegeteset mutassak be a levegobe durrantgatva.
kerekperec
2022. augusztus 16. 11:19
SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELME IMRE HERCEGHEZ 'az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő.'
kerekperec
2022. augusztus 16. 10:15
SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELME IMRE HERCEGHEZ 'az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő.'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik