Magyarország is aláírta a nyilatkozatot, amelyben az atomkatasztrófa elkerülésére szólították fel az oroszokat

2022. augusztus 14. 19:33
A nyilatkozatot aláírók azt követelték, hogy az oroszok ne csak az atomerőművet, hanem egész Ukrajnát hagyják el.

Magyarország – 42 másik állammal, valamint az Európai Unióval együtt kiadott közös nyilatkozatban – felszólította Oroszországot arra, hogy ne veszélyeztesse a nukleáris biztonságot a zaporizzsjai atomerőműnél.

Az Európai Unió honlapján elérhető közleményben emlékeztettek arra, hogy Oroszország jogtalanul, a nemzetközi jogot és az ENSZ alapokmányát megsértve  rohanta le Ukrajnát.

Ezután leszögezték azt is, hogy: Elfogadhatatlan és a nukleáris biztonsági előírásokkal is ellentétes,

hogy orosz katonákat és fegyvereket állomásoztatnak a zaporizzsjai atomerőműben.

„Az orosz hadsereg jelenléte az erőműben megakadályozza azt, hogy a zaporizzsjai atomerőmű üzemeltetői és az ukrán hatóságok betartsák a nukleáris biztonság szempontjából előírt, nemzetközi szerződések szerint és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség [IAEA] által meghatározott kötelezettségeket. Ezenkívül azt is megakadályozza, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség végrehajtsa ellenőrző tevékenységét az erőműben” – fogalmaztak, majd azt követelték az oroszoktól, hogy

Ne csak atomerőművet, hanem egész Ukrajnát hagyják el.

A közleményben így fogalmaztak:  

„Felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy azonnal vonja ki a katonai erőit, valamint minden, ott jogosulatlanul tartózkodó személyt a zaporizzsjai atomerőműből és annak közvetlen közeléből, továbbá egész Ukrajnából is annak érdekében, hogy az atomerőmű üzemeltetői és az ukrán hatóságok külső beavatkozás vagy fenyegetettség nélkül teljesíthessék a kötelezettségeiket, és ne elfogadhatatlan munkakörülmények közt kelljen dolgozniuk”. 

A nyilatkozatot Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Kanada, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Grúzia, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Hollandia, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Koreai Köztársaság, Moldovai Köztársaság, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Törökország, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió nevében tették közzé.

Nyitófotó: Ed JONES / AFP

Összesen 255 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egész invázió, ez az egyébként elkerülhető agresszió az USA oroszellenes tervein alapult. Tudták, hogy van az ukrán provokációknak az a szintje, amikor az oroszok lépni fognak. Ahogyan az USA lépett 1962-ben a kubai rakétaválság idején. De akkor a Szovjetúnió visszakozott. Az oroszok most úgy léptek, ahogyan az USA lépne, ha az oroszok Kanadában, vagy Mexikóban kavarnának.

Egyelőre ez a realitás, és tavaly még nem mondta volna senki, hogy realitása van mindannak, amit most látunk. Tehát most nehéz bármire is kereken kijelenteni, hogy nincs realitása. Annál is inkább, mert ebben a háborúban, az ide vezető folyamatban Ukrajna csak a felvonulási területet adja, illetve az USA felvonulási területként veszi igénybe. Ukrajna csak eszköz volt és most is az az USA kezében. Akár csak VIetnam volt egykor a vietnami háborúban.

Az egyetlen kérdés, amit most érdemes latolgatni, mennyire szánta el magát az USA, hogy leszámol Oroszországgal, kerül, amibe kerül? Mert az oroszoknak már nincs hava hátrálniuk - kerül, amibe kerül. És itt ez az utóbbi a legnagyobb probléma. Mert békéről érdekes módon senki nem beszél. Az EU száját az USA befogta és arra kényszeríti, hogy önnön érdekei ellen menjen el a végsőkig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés