Atomfenyegetés Ukrajnában

2022. augusztus 12. 06:55

Az utóbbi években ez az erőmű adta az ukrán villamosenergia-termelés egyötödét.

2022. augusztus 12. 06:55
null
Dobozi István

„Vezető tagja voltam a Világbank azon szakértői csoportjának, amely a G7-országcsoport megbízásából kidolgozta a csernobili atomerőmű végleges leállítását célzó, átfogó energia- és pénzügyi stratégiát. Mi javasoltuk az egész erőmű 2000. évi bezárását és a felrobbant 4-es reaktor szarkofággal való biztonságos, hosszú távra szóló befedését, amire 2016-ban került sor. Ezzel azonban nem hárult el véglegesen a biztonsági kockázat Ukrajna atomerőmű-szektorában, amelynek összkapacitása a legnagyobbak közé tartozik a világon.

Az ország négy erőművében ma tizenöt szovjet gyártmányú, VVER típusú, úgynevezett nyomottvizes reaktor helyezkedik el, amelyek működése összehasonlíthatatlanul biztonságosabb, mint az eredetileg katonai célra kifejlesztett csernobili reaktorblokkoké. Világbankos szemmel a fő kockázatot nem az alkalmazott nukleáris technikában, hanem abban láttuk, hogy a függetlensége óta szinte mindig gazdasági válságban szenvedő Ukrajnának nem volt elegendő pénzügyi erőforrása az elöregedő reaktorok élettartam-hosszabbító és biztonságot garantáló beruházásaira.

Nincs hosszú távon megnyugtató atomerőművi biztonság ott, ahol az állami atomvállalat (Enerhoatom) pénzügyileg krónikusan gyönge, s ezáltal rákényszerülhet az élettartam-hosszabbító és biztonságot szavatoló befektetések megrövidítésére. Voltak olyan évek, amikor az Enerhoatom vezetése amiatt panaszkodott, hogy a mélyen eladósodott vállalatnak nincs elég pénze még elégséges nukleáris fűtőanyag vásárlására sem. Jelentős nyugati pénzügyi támogatás nélkül az ukrán atomipar nagy valószínűséggel már jócskán leépült volna.

Jártam a Zaporizzsja városának közelében lévő, 6000 megawatt teljesítményű atomerőműben, amely nemcsak Ukrajnában a legnagyobb nukleáris létesítmény, de egész Európában is. Az utóbbi években ez az erőmű adta az ukrán villamosenergia-termelés egyötödét és az atomerőművekben előállított áram felét. Az ukrán kormány számára a zaporizzsjai erőmű a nemzeti energiabiztonság egyik legfőbb biztosítéka. Jól tudta ezt a moszkvai hadvezetés is, nem véletlenül foglalta el a Donbásztól nyugatra fekvő erőművet már egy héttel az Ukrajna elleni invázió megindulása után.”

Nyitókép: Ed Jones/AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2022. augusztus 12. 19:51
"Finnország már lépett: májusban, külső nyomás nélkül felmondta a Roszatommal aláírt szerződést egy új atomerőmű építésére. Vajon ragadós lesz-e a finn példa?" Két megjegyzés: 1. Külső nyomás nélkül? Ha ezt kihangsúlyozza a szerző, akkor jó eséllyel nagyon is volt nyomás a finneken. 2. Mi lesz a kiesett árammal, vagy az atomerőművet amerikaiak építik meg? Vagy a franciák? Tehát akkor itt inkább profitról és befolyásról szól a történet? És egyszerűen csak a Roszatom kiszorításáról van szó, minimum Európa, de inkább világ szinten? És ne feledjük az USA atomerőműveiben használt nukleáris fűtőelemek egyharmada Oroszországból származik. Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek.
Ipolypart
2022. augusztus 12. 15:20
Dobozi Istvánt és hasonszőrű társait kérdezem, hogy ha ilyen ápolatlan hajjal és szakállal nyilatkozgatnak, akkor okosabbnak fognak látszani.? Egyenemberek, és még ők birkáznak.
Megtalálta
2022. augusztus 12. 10:40
Nagyrészt tárgyilagos az írás, de azért itt látszik, hogy a Népszavában mégis csak az Usa narratívát kell nyomni: " Nem zárható ki, hogy a Kreml szándékosan gerjeszti az erőmű körüli nukleáris félelmet, hogy ezáltal is csökkentse az Ukrajnába irányuló európai fegyverszállítások lakossági támogatását. " Az sem zárható ki, hogy Washington gerjeszti szándékosan az erőmű körüli nukleáris félelmet, hogy ezáltal is növelje az Ukrajnába irányuló európai fegyverszállítások lakossági támogatását. Ugyanis Ukrajna támogatása egyre népszerűtlenebb Nyugaton.
Ólat a trolloknak
2022. augusztus 12. 09:50
És?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik