Megint két elnök közé esett a Jobbik, a párt hivatalosan egy ideig még nem támogathatja jelöltjeit

2022. augusztus 10. 13:24
Legutóbb 2020-ban volt hasonló helyzetben a párt.

Hiába a jobbikos logó a szeptemberi újpesti időközi választás ellenzéki jelöltjének szórólapján, a párt nem lehet jelölőszervezet, mivel hivatalosan még mindig Jakab Péter a párt elnöke” – hívja fel a figyelmet szerdai cikkében a Magyar Nemzet. Mint a portál emlékeztet: legutóbb 2020-ban volt hasonló helyzetben a Jobbik, akkor saját emberüket nem tudták hivatalosan jelölni.

Így esett két elnök közé a Jobbik

A Magyar Nemzet rámutat: „nem tudja a Jobbik hivatalos jelölőszervezetként támogatni Újpesten a szeptemberi időközi választáson induló Maholányi Zsolt, LMP-s jelöltet, aki Kanász-Nagy Máté megüresedett helyén indul”, mivel

a párt korábbi (Jakab Péter) és jelenlegi (Gyöngyösi Márton) elnökének önálló képviseleti joggyakorlása a Bíróság.hu-n megtalálható adatok szerint 2022. június 30-án egyaránt megszűnt, noha a megszűnés tényleges időpontja nincs bejegyezve.

Vagyis mint a lap fogalmaz: a pártban „exlex állapot” alakult ki ismét, miután Jakab Péter a Jobbik korábbi elnökeként hivatalosan vélhetően már semmit nem ír alá semmit, Gyöngyösi Márton pedig vélhetően még nem rendelkezik aláírási joggal.

Ismert, két éve, a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson a Jobbik már belefutott ebbe a helyzetbe, akkoriban Jakab Péter nem rendelkezett még képviseleti joggal, így kérdéses volt, megjelenhet-e a Jobbik mint jelölőszervezet a judapestező Bíró László mellett a szavazólapon.

A Magyar Nemzet kapcsolódó teljes cikkét itt, a birosag.hu-n cikkünk írásakor elérhető adatokat pedig ide kattintva olvashatja.

Az ügy kapcsán lapunk kérdéssel fordult a Nemzeti Választási Irodához, valamint a Jobbikhoz is. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Frissítés!

A fentieket megkeresésünkre a Nemzeti Választási Iroda is megerősítette. Lapunknak adott, vonatkozó válaszuk az alábbi volt:

Amennyiben adott párt a bírósági nyilvántartás szerint nem rendelkezik jogerősen bejegyzett képviseletre jogosult személlyel, úgy – joghatályos bejelentés hiányában – jelölő szervezetként nem vehető nyilvántartásba az adott választáson, így nem jogosult jelölt állítására sem.”

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor 

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés