Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe

2022. augusztus 09. 12:34

Kezdetben vélhetőleg saját céljaira fogja felhasználni az ukrajnai háborúban.

2022. augusztus 09. 12:34
null

A műholdat Omar Hajjám 12. századi perzsa költőről, matematikusról, filozófusról és csillagászról nevezték el. A szatellitet 16 másik eszközzel együtt Szojuz rakétával juttatták el a világűrbe a kazahsztáni Bajkonurban található űrközpontból – közölte a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.    

Ísza Zarepúr iráni tájékoztatási miniszter rámutatott: a lépés új fejezetet nyit Moszkva és Teherán stratégiai együttműködésében az űrkutatás terén. A 600 kilogrammos Omar Hajjám 500 kilométeres Föld körüli pályán kering majd. Az iráni hatóságok szerint környezetvédelmi és mezőgazdasági célokra fogják használni.    

Azonban a Nyugat aggódik, hogy a szatellitnek valójában katonai rendeltetése lesz. A műhold egy olyan nagy felbontású kamerát tartalmaz, amelynek köszönhetően jelentősen nő Irán képessége az Izraelben és a Perzsa(Arab)-öbölben található, nemzetbiztonságilag érzékeny létesítmények megfigyelésére – mutatott rá a The Washington Post című amerikai napilap. Médiaértesülések szerint kezdetben Moszkva használná a szatellitet ukrajnai megfigyelésekre. Teherán tagadta ezeket a vádakat, leszögezve, hogy a titkosításnak köszönhetően senki sem tudja használni az eszközt Iránon kívül.

A műhold felbocsátására három héttel azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellátogatott Teheránba, ahol találkozott Ebrahim Raíszi elnökkel és Ali Hamenei legfelsőbb vezetővel. Médiaértesülések szerint Irán több száz drónt készül eladni Oroszországnak. Teherán védelmébe vette a modern technológiák terén folyó iráni-orosz együttműködést, jelezve, hogy az jóval az ukrajnai háború előtt kezdődött.

(MTI)

Nyitókép: Yuri KADOBNOV / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. augusztus 10. 10:33
😊😊😊😊😊
kubota
2022. augusztus 10. 22:37
A Nyugat aggódik?? Oszt' mé'? Nem a demokráciáról, egyenlőségről pofáznak állandóan? Nekik lehet? Köpjenek fel és álljanak alá!
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. augusztus 09. 17:29
Aggódik az elnyomó szar jenki, mi?! Mi az amit annyira kell rejtegetnetek retkek a távcső elől? Csak nem a korrupt ügyködésetek, amit szerte a világon műveltek. Mentek ti az indiánok és bölények után, szarjankók.
fatman
2022. augusztus 09. 14:19
Nagyon helyes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik