Merénylet végzett egy pakisztáni szélsőségessel, akinek fejére vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államok

2022. augusztus 8. 20:05
Omár Hálid Horászáni fejére több mint egymilliárd forintnyi vérdíjat tűzött ki az USA.

Merényletben meghalt egy magas rangú pakisztáni szélsőséges Afganisztánban, akinek fejére hárommillió dollár (több mint egymilliárd forint) vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államok – közölték hétfőn pakisztáni tisztségviselők.

A támadásban megölték Abdul Válit és három társát. Az Omár Hálid Horászáni néven is ismert szélsőségessel egy útszéli pokolgép végzett a délkeleti Paktia tartományban vasárnap – közölte a Reuters hírügynökség névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva. Az értesülést Horászáni haláláról később a szélsőségesek egyik parancsnoka is megerősítette a Twitteren. A pakisztáni hatóságok arról nem adtak felvilágosítást, hogy szerintük ki ölethette meg Horászánit.    

Horászáni a Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) Dzsamat-ul-Ahrár nevű ágának vezetője volt, amelyet az ENSZ és az Egyesült Államok terrorszervezetként tart számon. Washington korábban díjat tűzött ki olyan információkért cserébe, amelyek elfogásához, vagy megöléséhez vezetnek. A Horászáni vezetése alatt álló csoport

emberek százainak életét követelő merényletek elkövetőjeként reklámozta magát.

Több ilyen támadást a rendőrség, hadsereg, a síita muszlim és a keresztény kisebbségek ellen követtek el.    

Horászáni síitaellenessége miatt a vezetése alatt álló csoport sokáig az Iszlám Állam nevű terrorszervezet afganisztáni ágával tartott, s csak tavaly csatlakozott ismét a TTP-hez. A merényletben megölt társainak egyike Mufti Haszan, aki pakisztáni tisztségviselők szerint az Iszlám Állam egyik magas rangú parancsnoka. 

Horászáni halála ugyanakkor hátráltathatja a pakisztáni kormány béketárgyalásait a TTP-vel.

A pakisztáni tálibok ugyanis május végén határozatlan időre szóló tűzszünetet kötöttek az iszlámábádi vezetéssel a szomszédos Afganisztánban uralkodó tálibok közvetítésével. A tárgyalásokon a TTP egyik képviselője Horászáni volt.

(MTI)

Nyitókép: Haroon Sabawoon / Anadolu Agency via AFP

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés