Gyorsul a Föld forgása

2022. augusztus 02. 11:38

A kialakult helyzet miatt számos helyen léphet fel zavar a rendszerekre, ami a GPS-szel felszerelt műholdakra is hatással lehet.

2022. augusztus 02. 11:38
null

Az elmúlt két évben úgy tűnik, felgyorsult a Föld forgásának sebessége. 2020-ban jegyezhettük fel a 28 legrövidebb napot az atomórák hatvanas évekbeli bevezetése óta, idén június 29-én pedig újabb rekord született. A Föld minden idők leggyorsabb fordulatát hajtotta végre, aminek eredményeként a 24 órás nap valójában 1,59 ezredmásodperccel rövidebb ideig tartott – írjaTimeandDate nyomán a 24.hu.

Múlt hét kedden sem kellett sok az újabb rekordhoz: ekkor 1,50 ezredmásodperccel volt gyorsabb a Föld fordulata.

Az, hogy miért változik a forgási sebesség, egyelőre ismeretlen, ez azonban nem azt jelenti, hogy nincsenek róla elméletek. Sokan úgy vélik, hogy a jelenségnek az olvadó jégsapkákhoz lehet köze, vagy a mélyen lévő olvadt mag időszakos elmozdulásához. Mások a szeizmikus aktivitással magyarázzák e furcsa kilengéseket. Természetesen ebből az apró eltérésből az átlagember semmit nem érzékel. A minket körülvevő informatikai rendszerek és az atomórák azonban sokkal érzékenyebbek az ilyen változásokra. A kialakult helyzet miatt számos helyen léphet fel zavar a rendszerekre, ami a GPS-szel felszerelt műholdakra is hatással lehet – zárul a cikk.

Nyitókép: MTI/EPA/NOAA

Kapcsolódó cikkek

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arkadas58
2022. augusztus 10. 20:17
A bolygóközi térben a nagyobb tömegek egymásrahatásainak változásai simán okozhatnak ilyen jelenséget. Ma gyorsult, holnapután lehet, hogy lassulni fog a szokásosnál egy picivel jobban. Nincs még olyan fejlett matematikánk és fizikánk, hogy kettőnél sokkal több test gravitációs egymásrahatásait pontosan tudnánk modellezni.
röviden
2022. augusztus 10. 17:57
Ha ez így halad, hamarosan ledob minket a centrifugális erő. :)
Csomorkany
2022. augusztus 03. 09:15
Akkor azért szédülök.
Csak egyszerűen
2022. augusztus 03. 09:09
Próbálja lerázni magáról az élősködőit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik