Orbán Viktor Romániában is népszerű

2022. július 22. 07:38

Több mint kétszeresére nőtt a magyar kormányfőt kedvelők száma, állítja a Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatására hivatkozva.

2022. július 22. 07:38
null

A Nézőpont Intézet legfrissebb adatai szerint tízből hatan inkább pozitívan vélekednek a magyar kormányfőről, és mind­össze 30 százalék ítéli meg személyét inkább negatívan Romániában. A közvélemény-kutatásból kiderül, az elmúlt egy évben jelentősen javult Orbán Viktor romániai megítélése, egyértelműen népszerű politikussá vált az ukrán-orosz konfliktus és energiaválság ideje alatt.

Az intézet kutatása ezer fő telefonos megkérdezésével készült és a 18 évesnél idősebb lakosságra reprezentatív nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 

Úgy tudni, idén már több mint kétszer annyian kedvelik Orbán Viktort Romániában, mint egy évvel korábban, 2020-hoz képest pedig több mint háromszorosára emelkedett a magyar kormányfő népszerűsége, ráadásul minden társadalmi csoportban többen vannak azok, akik köré­ben népszerű a magyar miniszterelnök, mint akik körében népszerűtlen. 

Az intézet szerint már tavaly érezhető volt a pozitív változás Orbán Viktor romániai megítélésében: akkor tíz százalékponttal többen vélekedtek személyéről pozitívan, mint 2020-ban, amikor még csak 17 százaléknyian. Az igazi fordulat azonban az elmúlt egy évben állt be – hívja fel a figyelmet a Nézőpont Intézet

Ez idő alatt megduplázódott a magyar miniszterelnökkel szimpatizálók köre: tavaly még a negatívan vélekedők voltak jelentős többségben, 65 százalékkal a 27 százaléknyi szimpatizánssal szemben, azonban az orosz–ukrán háború és annak gazdasági hatásai miatt ez az arány megfordult – mutat rá az intézet.

A magyar közvéleményt alighanem meglepő pozitív fordulat mögött a kormány Romániában is ismert népszerű intézkedéseit lehet sejteni, amelyekhez hasonlót délkeleti szomszédunk kormánya nem fogadott el. Orbán Viktor 2021 novemberében jelentette be a mindenkire érvényes, 480 forintos benzinárstopot, amely a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autósokra a mai napig érvényes, írja a Magyar Nemzet.

Kiemelt kép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bellone
2022. július 22. 09:29
Tavaly a Vértop-hágóhoz tartva egy túristapihenőnél szóba elegyedtünk egy fiatal román családdal (papa, mama, gyerekek). A papa bekérdezett az Orbánra és meglepett, mert nem azzal jött, hogy egy világrontó kretén. Az volt a véleménye, hogy jó vezető, aki a nép pártján (bocs) vállalja a konfliktusokat is.
somatic335 - Legyetek bátorak
2022. július 22. 08:56
Kikutatta a házi Közvéleménykutató....hihető.
barany
2022. július 22. 08:46
Túlteng ez a 420ft mögött rejtőzködő tökfej. Írásképe alapján (pl. magyaros ékezet hiánya) külföldről pofátlankodik. Jól fizethetik, valószínűleg román vagy szlovák devizában.
Gyzoltan
2022. július 22. 08:36
"Orbán Viktor Romániában is népszerű" Úgy tudom, olvastam, hogy Erdélybe utazott.., hogy jön ide Románia?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik