Amit Ukrajna csinál, az politikai öngyilkosság – véli a szakértő

2022. június 30. 6:08
Azzal, hogy Ukrajna nem kapott védelmi garanciát az Egyesült Államoktól vagy a NATO-tól, a katonai konfliktus eldőlt – mondja Somkuti Bálint hadtörténész.

Onnantól kezdve, hogy Ukrajna nem kapott védelmi garanciát az Egyesült Államoktól vagy a NATO-tól, a katonai konfliktus eldőlt – mondta Somkuti Bálint egy Ultrahangnak adott interjúban.

A műsorban megszólaló hadtörténész szerint akármilyen hősies az ukrán ellenállás, a fennálló katonai erőviszonyok értelmében „politikai öngyilkosság” az, amit csinálnak.

Lapunk rendszeres szerzője szerint az orosz katonai célokat az orosz politikai vezetés határozza meg, a célok elérésében pedig az orosz veszteségek nem játszanak szerepet. A szakértő szerint nehéz elképzelni, hogy az orosz veszteségek olyan szintet érnének el, hogy az oroszok leállítanák a hadműveleteket. Somkuti szerint Putyin célja Ukrajna keleti és déli részének elfoglalása lehet.

A hadtörténész egyébként a Mandineren is megírta, mi várható a következő hónapokban a fronton. Szerinte a háború jelen állása alapján megkockáztatható: ezzel a tempóval körülbelül további egy hónap alatt eléri az orosz vezetés Luhanszk és Donyeck elfoglalását – és aztán Ukrajna tengertől való elvágására készülhet.  

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg:

Nyitóképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ukrán katonákat tüntet ki Mikolajivban 2022. június 18-án. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért adtak volna az amerikaiak garanciát? Nem az volt a céljuk, hanem pontosan ez, ami most van.

Miért, mik a ZUSA/NATO kellemesen rugalmasan meghatározott céljai? Ukrajna megsegítése? Az orosz gazdaság megroggyantása? Netán Oroszország eltűntetése a térképről?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés