Biden: Nem jöttek be Putyin számításai – a Nyugat megerősödve kerül ki a háborúból

2022. június 26. 12:13
Az Egyesült Államok elnöke szerint Oroszországnak nem sikerült megosztani a NATO-t és a G7 csoportot.

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

Az amerikai elnök és a német kancellár több órán keresztül tárgyalt a Bajorország tartományi Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) vasárnap délután kezdődő csúcstalálkozó előtt. Megbeszélésük sajtónyilvános részén Joe Biden köszönetet mondott Olaf Scholznak Németország Ukrajna melletti kiállásáért.    

Mint mondta, Putyin arra számított, hogy a NATO-t és a G7 csoportot megosztja az Ukrajna elleni orosz támadás, de ez nem történt meg, és az egység továbbra is megmarad. Hozzátette: az a meggyőződése, hogy a Nyugat „megerősödve” kerül ki a konfliktusból.

A keddig tartó találkozó fő témája az ukrajnai háború, illetve a háború következtében a világ számos térségében egyszerre jelentkező élelmezési, energetikai és pénzügyi válság kezelése.

(MTI)

Nyitókép: Nicholas Kamm / AFP

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legutóbb a "megerősödött Nyugat" az ingét-gatyáját otthagyta. Úszott a Brit birodalom, úszott a Francia birodalom, a Holland gyarmatok, stb.
Holott csak 1941-ben kellett volna a valóságra koncentrálni.

A bácsi fordítva ül a bidén.
Majd meglátjuk, ki hogyan erősödik, még inkább erősködik a végén!

Szóval te is elismered, hogy az a duma, miszerint Zelenszkijék minket védenek, értünk is harcolnak, lényegét tekintve marhaság, csupán hangulati elem. Elismered, hogy Ukrajna után az oroszok nem indulnának tovább nyugat felé.

Majd ha beérik a mostani szankciók gyümölcse, és felszínre kerülnek a valós, de egybe már nem eső gazdasági érdekek - szóval, majd akkor térjünk vissza a témára. Ma még csak a semmit sem jelentő "értékeket" szajkózzák egyhangúlag, és az nem kerül semmibe.

És hogyan veszik vissza az oroszoktól a Krímet, konkrétan és lényegre törően fogalmazva hogyan veszik el az oroszoktól a szevasztopoli haditengerészeti bázist? Ki és, hogyan fogja behajtani az általad említett pénzt?

A Krím elfoglalásának az volt az oka, hogy az USA ukrajnai befolyása nyomán veszélybe került a bázis működtetése. Ami pedig a szavahihetőséget illeti, annak itt már nincs szerepe. Ha a NATO ukrán területen felvonul az orosz határra, akkor 500 kilométerre vannak Moszkvától. Ez a távolság a hidegháború idején még 2000 kilométer volt. Ettől kezdve nincs jelentősége annak ki, mit mond. Ezt előbb kellett volna mérlegelni.

Ami meg a Nyugat megerősödését illeti, érdekes kijelentés annak tükrében, hogy Európában alakul az energiahordozók hiányából fakadó szükséghelyzet. Aminek a belpolitikai következményei még hátra vannak.

Várjuk ki a végét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés