Nem biztos, hogy szükség van hat ellenzéki pártra

2022. június 22. 7:16

Gelencsér Ferenc
Index
Nincs erre hely és véleményem szerint kereslet sem.

„Hogyan értékeli két elődje, Donáth Anna és Fekete-Győr András pártelnöki tevékenységét?

Fekete-Győr András gyakorlatilag a semmiből építette fel az egyik legerősebb, legstabilabb ellenzéki pártot úgy, hogy más ellenzéki pártok forrásainak csupán töredékével rendelkeztünk. Nélküle most nem beszélhetnénk Momentumról. Donáth Anna pedig az elmúlt fél évben új lendületet tudott adni az ellenzéki összefogásban szükségszerűen kissé identitását vesztett Momentumnak, így meggyőződésem, hogy az általa kijelölt, szociálisan érzékeny úton kell továbbmennie a pártnak. Én is erre vállalkoztam elnökként.

Az ellenzéki összefogás választási kudarca miatt ön szerint terheli felelősség a Momentumot vagy a párt korábbi vezetését?

Az április 3-i eredmény óriási kudarc. Ezt ki kell mondani. A Momentum közössége levonta a konzekvenciákat és meghúzta a cezúrát a legutóbbi tisztújításon. Demokratikus alapokon nyugvó szervezet vagyunk, és nálunk nem mindig ugyanaz a 2-3 ember cirkulál a pártvezetésben. Egy dolog biztos: mi nem fogunk más politikusokra és pártokra mutogatni. Minden szereplőt, így minket is terhel felelősség, maximum ennek a mértékéről lehet vitatkozni.

Mi az, amit követendő példának tart Donáth Anna vagy Fekete-Győr András elnökségéből?

Donáth Anna az általa megfogalmazott, szolidaritásra és zöld gondolatokra építő programja mellett biztosan ki fogunk tartani, az ellenzék pártjainak ugyanis komoly adóssága, hogy világos politikai programot fogalmazzanak meg a választóik felé. Fekete-Győr András pedig, ahogy már említettem, nagyban hozzátett ahhoz, hogy a párt újra és újra képes legyen túllendülni az olyan nehéz helyzeteken, mint például az április 3-i választási vereség, hogy aztán újult energiával vágjon bele az ellenzéki politika újrafogalmazásába. Ez az energia rendkívül fontos erőforrás egy politikai közösség számára, és erre nagyban szeretnék építeni én is. (...)

Ön szerint is kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon? A jelenlegi ellenzéki pártok közül melyikre nincs szükség?

Valamifajta együttműködés biztosan lesz a 2024-es önkormányzati választások során is. Szerintem ez a politikai akarat és a politikai realitás is. Nem állítom azt, hogy mind a hat pártra szükség van, mert egész egyszerűen nincs erre hely és véleményem szerint kereslet sem.

A mostani együttműködés egyébként számtalan településen és kerületben nagyon jól működik. Meg lehet találni a közös pontokat, meg kell látni az embereket a logó mögött. Én az I. kerületben voltam alpolgármester, a munkakapcsolatok baráti kapcsolatokká alakultak át, függetlenül attól, hogy ki melyik politikai közösségből jött. Nyilván ebben az együttműködésben hat párt hat különféle világnézettel rendelkezik; zöldek, baloldaliak, liberálisok, konzervatívok. Sok különböző elem. Van egy közös célunk, ez pedig az, hogy egy boldogabb országban éljünk. A hogyant illetően adódhatnak különbségek, de a vita egy fontos dolog, ami előreviszi a folyamatokat. A nap végén pedig a választók fogják eldönteni, hogy ehhez egy, három vagy épp hat párt kell.

A Facebook-oldalán azt írta, itt az ideje a céltalan orbánozás helyett az országról alkotott elképzeléseikről beszélni. Mit ért az alatt, hogy »céltalan orbánozás«, és miről akarnak helyette konkrétabban beszélni?

Szerintem mindenki nagyon jól tudja, aki az elmúlt években figyelte az ellenzék kommunikációját: szinte mindenre egy zsigerből való orbánozás volt a válasz, ami addig fajult, hogy már az áprilisi választást is az »Orbán vagy nem Orbán« kérdésre akarta leegyszerűsíteni az ellenzék.

Ez a hozzáállás megbukott, és intellektuálisan is nagyon alacsony színvonalú, aktívan akadályozza az ellenzéki innovációt. Helyette a saját politikai ajánlatunkról szeretnénk beszélni – a Momentum esetében például arról, amit Donáth Anna is megfogalmazott.”

Kép forrása: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Biztos, hogy van. Nyolcra-tízre is. Különben az ellenzék nem tud hemzsegni.

Igazad van, nincs a hatpártra kereslet, - se. Megmondta nektek Gréczi, hogy nekik, vagyis a dékának köszönhetitek, hogy van egyáltalán frakciótok a Parlamentben.
Azt is tudjuk, hogy be sem kerültetek volna a Parlamentbe, csak Gyurcsány hátán.
Na persze nem magatokra gondoltatok, inkább az mszp-re, lmp-re.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés