Nincs leszállás a szankciós vonatról

2022. június 15. 18:51

Gázembargó és importvám – az olajembargóval nem értek véget az Oroszország térdre kényszerítését célzó EU-s tervek. Ki járna jól az újabb intézkedésekkel? Milyen következményei lennének Magyarországra és Európára nézve? Mi várható a közelgő uniós csúcson? Utánajártunk.

2022. június 15. 18:51
null

Kacsoh Dániel írása a Mandiner hetilapban.

Ha Brüsszel bevezeti az orosz gáz embargóját, az egész európai gazdasági rendszer tönkre fog menni – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor múlt heti rádióinterjújában. A kormányfő az előző uniós csúcson az orosz olajra életbe léptetett tilalmat értékelte. A találkozón sikerült elérni, hogy azok az országok, amelyek csövön keresztül kapják az olajat, továbbra is a régi feltételek mellett folytathassák gazdálkodásukat. Így Magyarország a Barátság vezetéken keresztül továbbra is kap nyersanyagot Oroszországból, legalábbis addig, amíg az egyelőre időpont nélküli haladék lejár, vagy sikerül felszámolni a függőségünket.

Az importvám lényegében ellehetetlenítené azt az olajbehozatalt, amire az EU mentességet adott”

Ehhez olyan, százmillió euróban mérhető fejlesztésekre van szükség, melyek megvalósítása évekig is eltarthat, ráadásul a forrást is biztosítani kell – ahogy arra legutóbbi lapszámunkban Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is rámutatott. Tény: a teljes olajembargó atombombát dobna a magyar gazdaságra.

Az elszabaduló energiaárak nagy terhet jelenthetnek az európai családoknak <br> Fotó:, MTI / EPA / Omer Messinger
Az elszabaduló energiaárak nagy terhet jelenthetnek az európai családoknak
Fotó:, MTI / EPA / Omer Messinger

Brüsszel kikerülné a magyar vétót

A veszély elhárítása azonban inkább egy csata, mintsem a háború megnyerését jelenti. Közben ugyanis egyre érkeznek a szankciós politika kiterjesztéséről szóló információk az uniós központból. A Der Spiegel német hetilap például arról cikkezett, hogy az Európai Bizottság hosszú távon szeretné teljeskörűen megakadályozni az Európába irányuló orosz olajszállítást. A terv az, hogy drasztikus importvám kivetésével olyan drágává tegyék az orosz olajat, hogy egyszerűen ne érje meg senkinek vásárolni. Ráadásul ehhez az Európai Tanácsban a lap szerint nem is kellene teljes többség, így vétót sem lehetne emelni az elképzeléssel szemben. A részletek még nem ismeretesek, ahogy a gázembargóval kapcsolatosak sem. Egy biztos: az Európai Bizottságnak határozott szándéka ezek bevezetése.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2022. június 17. 09:14
Tanulságos a két ábra: a nem vagy alig érintett tagállamok ismét példát mutattak az európai értékekből és a szolidaritásból: ha ők jóemberkednek, akkor jóemberkedjen más is, kit érdekel, ha náluk ez súlyos gondokat okoz. Csak a szokásos képmutatás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik