Mario Draghi: Az orosz gáz rubelben történő kifizetése nem sérti a szankciókat

2022. május 11. 22:38
Az olasz kormányfő a Joe Bidennel tartott megbeszélést követően kijelentette, olyan béke kell, amelyet ukránok és oroszok is tiszteletben tartanak.

A gázimportőr országok többsége már rubelszámlát nyitott, és ez nem sérti a Moszkvával szembeni szankciókat Mario Draghi olasz kormányfő szerint, aki a Joe Biden amerikai elnökkel tartott találkozója után nyilatkozott a sajtónak Washingtonban szerdán. Mario Draghi azt hangoztatta, hogy semmilyen hivatalos állásfoglalás nem született azzal kapcsolatban, hogy a rubelben történő fizetés sértené a szankciókat. „A helyzet nem fekete-fehér, hanem szürke övezet” – jegyezte meg a kormányfő. Hozzátette, hogy az orosz gáz legnagyobb importőre, Németország, rubelben fizet, és a földgázt vásárló országok többsége már megnyitotta a rubelszámlát. 

Szó volt az esetleges energiaár-plafon bevezetéséről

A kormányfő a Joe Bidennel tartott megbeszélést követően a washingtoni olasz nagykövetségen válaszolt az újságírók kérdéseire. Mario Draghi elmondta, hogy az amerikai elnökkel folytatott megbeszélésein szó volt az esetleges energiaár-plafon bevezetéséről, bár Washington a kőolajárat kívánja így szabályozni, miközben Olaszország a földgázzal akarja elérni ugyanezt. A közgazdász Draghi úgy vélte, a kőolajfelhasználó országoknak kartellt kellene létrehozniuk, vagy „meggyőzni a kőolaj-exportáló országok szervezetét, hogy termeljen ki többet”.

Draghi elmondta, hogy Joe Biden aggodalmát fejezte ki a növekvő infláció miatt, amely ugyanúgy érződik az Egyesült Államokban, mint Európában. Az olasz kormányfő, aki korábban az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is volt,

kizárta, hogy idén gazdasági recesszió lehet,

annak ellenére, hogy a gazdasági helyzetet nagyon bizonytalannak értékelte. Ami az ukrajnai háborút illeti, Mario Draghi kijelentette: a konfliktus bizonyította, hogy Oroszország nem Góliát, „kevésbé legyőzhetetlen, mint amennyire hittük”. Kifejtette, hogy minden félnek, köztük az Egyesült Államoknak is erőfeszítést kell tennie a tárgyalások megkezdéséhez. „Nem az Egyesült Államoknak és Oroszországnak kell leülnie a tárgyalóasztalhoz, hanem mindenkinek, elsősorban Ukrajnának" – hangsúlyozta Mario Draghi. Mint mondta, a béke nem lehet „felülről diktált (..) nem lehet olyan, amely kedvez az Egyesült Államoknak, Európának, az oroszoknak, de elfogadhatatlan az ukránok számára, mivel az katasztrófához vezetne”.

Az ukrajnai kikötők lezárása miatti élelmiszerválságról is egyeztettek

Megjegyezte, hogy olyan béke kell, amelyet ukránok és oroszok is tiszteletben tartanak. Mario Draghi kijelentette: nem a Nyugatnak, hanem Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek kell megmondania, mit tart győzelemnek. Arra a kérdésre, hogy Oroszország tagja maradhat-e a legfejlettebb országokat tömörítő G20 csoportnak, Draghi azt válaszolta: „egyfelől mindannyiunkban megvan a viszolygás, hogy ne üljünk le egy asztalhoz Putyinnal. Másrészt azonban a világ nagy része ott van,

és ha felállunk, magára hagyjuk a világ többi részét”.

Draghi hozzátette, hogy Joe Bidennel az ukrajnai kikötők lezárása miatti élelmiszerválságról is egyeztettek. A kikötők megnyitása lehet az első lépés a felek közötti párbeszédben – mondta az olasz kormányfő.

Mario Draghit az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke, Nancy Pelosi is fogadja.

(MTI)

Fotó: Joe Biden amerikai elnök (j) és Mario Draghi olasz miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. május 10-én. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Volt egy olyan érzésem, hogy a lengyelek és a bolgárok nagyon félreértették a rubelben való fizetést és elkapkodták a dolgot. Most már nincs visszaút.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés