A felháborodott baloldal baja, avagy mindenki ostoba, de továbbra sincs kapitány

2022. április 17. 18:22

Nagy Ervin
PestiSrácok.hu
A népet nem lehet leváltani. Ideje lenne ezzel is szembenézni!

„Lehet hasztalan számolgatni, elemezni, lehet valamilyen új összefogást a jövőben vizionálni. Mi lett volna MZP nélkül? Hogy alakult volna az eredmény Dobrev Klárával a kapitányi poszton? Milyen eredmény lehetett volna, ha hagyják a fenébe a Jobbikot? És így tovább, ad infinitum el lehet tölteni a hosszú hétvégét és a húsvéti ünnepeket is a sebek nyalogatásával, de nem érdemes! Ugyanis nem ez a baloldal legnagyobb baja. Nem ezért volt a történelmi kudarc. Sokkal mélyebb a válság. Az első szembetűnő probléma a teljes intellektuális csőd, a második a vezető hiánya és végül létezik egy olyan morális pöcegödör, amibe az összefogás lázálma belerántotta az egész ellenzéket. De ez senkit nem érdekelne egész addig, míg magukkal szöszmötölnek. Ám nem ezt teszik. Felháborodva beszélnek továbbra is agymosott Fidesz-szavazókról és hibáztatják a magyar embert. Habár volt rá a történelemben kísérlet, a baloldal próbálkozott vele, de a népet nem lehet leváltani. Ideje lenne ezzel is szembenézni!

Az úgynevezett »demokratikus baloldal« – legyen szocialista, szociáldemokrata (ami igazából sosem volt nálunk a rendszerváltoztatás óta), vagy liberális alapokon álló politikai közösség – mára intellektuális romhalmazzá vált. Egy olyan szellemi zárvány (nem buborék!) alakult ki, ami megakadályozza a benne élőket abban, hogy a valóságot lássák. Tapasztalják és megértsék azt, hogy mit gondolnak a magyar emberek a világról.

Ezt a megértést és az ebből eredő szellemi munkát nem lehet nyugati mintákkal pótolni. Semmit nem ér a finn oktatási rendszer vagy a kanadai bevándorláspolitika ígérete, ahogy a svájci indexálás alapján számolt nyugdíjemelés vagy az uniós minimálbér is csak ötletpótlék.”

Fotó: Mátrai Dávid

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bertolt Brecht: A megoldás

A június 17.-ei felkelés után
Az Írószövetség titkára
Röplapokat osztott a Sztálin úton
Amelyeken az állt, hogy a nép
Eljátszotta a kormány bizalmát,
És azt csak megkettőzött munkával
Szerezheti vissza. Nem lenne
Egyszerűbb, ha a kormány
Feloszlatná a népet, és
És újat választana?

"A népet nem lehet leváltani."

Viszont a kommunisták megpróbálták:

A Szovjetunióbeli kommunisták áldozatai: 61,911,000 lélek. Forrás: R. J. Rummel: Lethal Politics, Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Halálos politizálás, szovjet népirtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publishers, 1990. www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

Népi Kína: 73,237,000 áldozat. Forrás: R. J. Rummel: China's Bloody Century, Genocide and Mass Murder since 1900 (Kína véres évszázada, népirtás és tömeggyilkosság 1900 óta), Transaction Publishers, 1991. Továbbá Rummel korrekciója, 2005-ben. Forrás: www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés