Baloldali destabilizációs tervek a háború árnyékában

2022. április 1. 18:01
Írta: Oblat Rudolf
Az összeomlás szélére sodorná Magyarországot az ellenzék, ha hatalomra jutása esetén érvényt szerezne a közjogi rendszer átalakításról szóló tervének.

Az országgyűlési választás közeledtével egyes baloldali politikusoktól, liberális értelmiségiektől és jogászoktól is hallani olyan hangokat, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem esetén akkor is hozzányúlnának az Alaptörvényhez és a kétharmados törvényekhez, ha nem szereznének minősített többséget az Országgyűlésben.

Annak ellenére, hogy számtalan prominens ellenzéki kötődésű személy elmondta, egy ilyen beavatkozásnak beláthatatlan következményei lennének, a legfőbb hangadók, köztük Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt és Fleck Zoltán jogász, szociológus professzor, az ellenzék közjogi munkacsoportjának vezetője

továbbra sem tettek le az általuk nyíltan hirdetett közjogi ámokfutásról,

vagy Pokol Béla alkotmánybíró szavaival élve: az alkotmányos puccsról.  

Megjegyzendő: Fleck nemrég a Klubrádiónak adott interjújában már úgy fogalmazott, „a jogállam válságát demokratikusan lehet megoldani”. Ezután kifejtette, hogy „a jogállam helyreállítása csak is komoly társadalmi részvétellel történhet, ami egy új alkotmányhoz vezet”.

Az utóbbi megközelítés Flectktől nem idegen, ugyanis több alkalommal is hangsúlyozta, hogy az új alkotmányt népszavazással kellene szentesíteni. Ez annak fényében kifejezetten érdekes, hogy a jelenlegi szabályozás értelmében az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésekről nem lehet népszavazást tartani.

A nagy terv

Az ellenzéket támogató jogászok között ugyanakkor nincs egyetértés az Alaptörvény által létrehozott jogrend lebontásának mibenlétéről, azonban mivel annak az esélye, hogy az ellenzék kétharmadot szerez a törvényhozásban nagyon kicsi, abban konszenzus van köztük, hogy így vagy úgy, de

egyszerű többséggel is hatályon kívül kell helyezni az Alaptörvényt.

Pontosabban: az Alaptörvény azon passzusait, illetve azon kétharmados törvényeket, amelyek a kizárólagos hatalomgyakorlásra való törekvés megvalósítását szolgálják. Ezt a baloldali politikusok jó demokratákhoz híven, úgy képzelik el, hogy majd ők megmondják melyek azok a törvények, amelyek a kizárólagos hatalomgyakorlásra való törekvést megvalósítják. Majd miután meghatároztak ezen jogszabályokat, Fleck Zoltán szavaival élve: „gyors, minimalista, sebészi pontosságú beavatkozással egyszerűen kidobják őket a kukába”.

Mindezt a jogállamiság égisze alatt vinnék véghez, ugyanis szerintük Magyarországon „tombol a diktatúra”, ebből kifolyólag pedig mindent meg kell tenni a demokrácia helyreállításáért. Kifejezetten érdekes az is, hogy most azok a politikusok és megmondóemberek követelik a legvéresebb szájjal az elszámoltatást és a jogfolytonosság felfüggesztését,

akik 1991-ben a leghangosabban ellenezték a Zétényi–Takács-féle igazságtételi törvényt,

mondván az sérti a jogbiztonságot.

Stabilitást nyújtó rendszer

A háború következtében Nyugat-Európában rég nem látott magasságba emelkedett az energiahordozók ára, az infláció az egekbe szökött és ha ez nem lenne elég, az ellátási láncok akadozása miatt számtalan országban egyre nyomasztóbbá válik az áruhiány. Eközben Magyarországon, a kormány pragmatikus és nem ideológiailag vezérelt politikájának köszönhetően,

a világszerte kibontakozóban lévő gazdasági-társadalmi válság kisebb mértékben érezteti hatását.

Ezt a megbízható, a magyar embereknek válságos helyzetekben is biztonságot nyújtó rendszert nem egy napba telt felépíteni. Szükséges volt hozzá a stabil kormányzást megalapozó Alaptörvény megalkotása és elfogadása, a bankok és a távközlési cégek megadóztatása, a foglalkoztatási szint történelmi csúcsra emelése, a racionális adópolitika, az érdekalapú külpolitika, valamint egy szociálisan igazságos újraelosztási rendszer létrehozása. A jobboldali kormány ezen intézkedései következtében Magyarország gazdasága és társadalma válságállóbb lett.

Korábban nem látott destabilizáció

Adódik a kérdés: Mi történne Magyarországgal, ha egy ilyen nehéz időszakban, az ellenzék hatalomra jutása esetén minden jogállami normát félretéve felborítaná az alkotmányos és társadalmi rendet? 

Nem szeretnék hosszasan foglalkozni azzal a narratívával, mely szerint egy ilyen illegális – és egyben illegitim – alkotmányozási kísérlet esetén, az ország egy jelentős része az utcákra vonulva szerezne érvényt nemtetszésének. Azzal kapcsolatban viszont ne legyenek kétségeink, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén a papíron Márki-Zay, a valóságban viszont

Gyurcsány Ferenc vezette baloldali államhatalom milyen eszközökkel élne a „törvényes rend” helyreállítása érdekében. 

Nyilvánvaló, hogy abban az esetben, ha az ellenzék valóban végrehajtaná ezt a példátlan jogi terrorizmust, akkor nem „csak” a polgárháborús hangulattal találná szemben magát. Ugyanis egy ilyen „forradalmi” tett után nem kellene sok idő ahhoz, hogy a nemzetközi hitelminősítők leminősítsék hazánkat, és az országba érkező külföldi befektetések leálljanak. Továbbá abban az esetben, ha az Európai Unió a szerződésekhez híven és nem ideológiai meggyőződések alapján cselekedne, akkor jogállamisági és kötelezettségszegési eljárást indítana Magyarország – pontosabban a Márki-Zay Péter vezette kormány – ellen. 

Kiemelendő: Magyarország gazdasági növekedésében fontos szerepet játszanak a külföldi beruházók, akik a kormány adópolitikájának és a stabil jogszabályi környezetnek köszönhetően évről évre nagyobb mennyiségű tőkét hoznak hazánkba. Nyilvánvaló, hogy nincs az befektető, aki olyan országba vinné a pénzét, ahol politikai csoportok a jogállamiság alapvető kritériumait megszegve, a hatályos eljárási szabályokat semmibe véve, önkényesen hoznak meg és törölnek el törvényeket.

 Az pedig egyértelmű, hogy a háború miatt pattanásig feszült nemzetközi helyzetben a külföldi tőkebefektetések lehetséges leállása, az esetleges EU-s szankciók alkalmazása és a polgárháborús belpolitikai helyzet

soha nem látott mértékben destabilizálná hazánkat.

A fentiek fényében elmondható, hogy a vasárnap esedékes választás két, egymástól jól elhatárolható opciót kínál fel számunkra: stratégiai nyugalom, béke, biztonság és prosperitás vagy háború, káosz és recesszió.

A baloldal meggondolatlan és elvakult energiapolitikájáról, valamint háborúpártiságáról nem is beszélve…

Nyitókép: Márki-Zay Péter Youtube csatornája

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A NER-t nem megszüntetni akarják, hanem belakni, saját hasznukra folytatni. Arról már hallgatnak, hogy már Horn Gyula is szükségesnek tartotta egy baloldali burzsoázia - egy baloldali NER - létrehozását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés