Vigyázó szemetek Varsóra vessétek!

2022. március 22. 10:23

Heincz Barnabás
Moszkva tér
A Visegrádi Csoport halott, az új szövetségi rendszer pedig a szemünk láttára emelkedhet fel.

„Lengyel értékek és érdekek írják át Közép-Kelet-Európa sorsát, a nyugati támogatással Varsó pedig a tényleges vezető szerepét foglalhatja el a Három Tenger térségében. A Visegrádi Csoport halott, az új szövetségi rendszer pedig a szemünk láttára emelkedhet fel. (...)

A lengyelek régóta erőltetik a Három Tenger Kezdeményezést, amely 12 tagállamot foglal magába Tallinntól egészen Bukarestig. A közép-kelet-európai régiót nézve pedig a Három Tenger Kezdeményezés – más néven ’intermarium’ azaz tengerközi együttműködés – tényleges válaszokat tud adni a régiót égető kérdésekre. Észak-dél csapásirányban új piacok nyílhatnak, új energetikai infrastruktúra épülhet ki, új horizontok nyílnak meg, a nyugati-keleti integráció mellett. Az intermarium együttműködés mögé pedig az Egyesült Államok is teljes mértékben be tud állni, ugyanis támogatásával fogant meg a kezdeti ötlet. Lengyelország pedig a jelenlegi helyzetben tarthatja a markát, hogy „lám, mondtuk erősíteni kell a régiót, itt van a Három Tenger jó ideje, és most jött el a tényleges lehetősége.

A Három Tenger régiójában pedig kétség nem fér hozzá, hogy a fenti folyamatok mentén Varsó lesz a fő irányító, lengyel vezetéssel fog megvalósulni a térség észak-dél irányú integrációja, megerősítése. A Visegrádi Négyekkel kapcsolatban pedig ne legyenek kétségeink, az orosz támadás pillanatában kilehelte lelkét a V4. Az a szövetségi rendszer, amely a blokkon belül is blokkot képez (12 ország vs. 4 ország), amely már a kezdeti pillanatában nehézkesen indult, majd fő célját nem érte el, az első orosz rakéta becsapódásával a múlt homályába veszett. A Visegrádi Csoport elsődleges célja a nyugati integráció felgyorsítása volt, amely kudarccal zárult, mert az 1999-es NATO és a 2004-es EU keleti bővítésben sem nyertek tényleges előnyt a V4-es országok. A szövetség azóta keresi célját, nagyrészt pártpolitikai alapon szerveződik, és a lengyel-magyar tandemre épült, amely miatt Csehország és Szlovákia mindig is kikacsintott.

A lengyel-magyar tandem felbomlásával, és a lengyel-magyar kétoldalú kapcsolatok történelmi mélypontra kerülésével azonban a V4 sosem lesz a régi. Az már éppen elég jelzés értékkel bír, hogy a háború kitörése óta egyetlen V4-es vezető sem kezdeményezett semmilyen koordinációt V4 logó alatt, legyen az gazdasági, menekültügyi vagy katonai. Pedig a lehetőség meglenne rá. 2021 nyarán, amikor Piotr Naimski energetikai államtitkár irodájában ültem, és a lengyel energia függetlenséggel kapcsolatos térképeket néztük, nagy szkepszissel kérdeztem, hogy lehetséges-e az orosz gáz kiváltása, mennyibe fog ez kerülni a lengyeleknek? A kiváltás nagyrészt sikerült, a költségek pedig már mindenkinek magasak. Lengyelország azonban energiapolitikájában nemcsak hosszú távú nyertes lett, hanem megteremtette az észak-dél energia korridort, amellyel a térség meghatározó szereplője lesz a területen. Mit tehet ebben a helyzetben Magyarország? Nem sok mindent. Be kell állni a sorba, együtt kell működni Varsóval, eminens tanulónak kell lenni. Oroszország egy időre most távol került tőlünk, az új Közép-Kelet-Európa pedig most épül. A sorozatos taktikázással pedig könnyen légüres térben találhatja magát Budapest a saját szövetségi rendszerében.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért erre így nem fogadnék.
A V4 azért lehetett, mert az Únió tagjaiként opponálták az Úniót, saját egységes érdekeik mentén. Magyarul az Únió gazdasági ereje tartotta össze a V4-et.
Tallintól Bukarestig 12 államot nem finanszíroz az Únió, hanem kirúgja őket. Akkor pedig sem pénz, sem paripa, sem fegyver.
Nem tudom, ki a szerző, de jobb, ha átgondolja azt, hogy mit ír le. De ha csak a V4 bomlásáról és Lengyelország kiemelkedéséről akar írni, akkor tegye azt.

Ez kb olyan, mint hogy Orbán elszigetelődött. Orbán 12 éve elszigetelődik, miközben folyamatosan találkozik a világ vezetőivel. Ha V4 vezetői nem járnak együtt kézen fogva a slózira, akkor a V4-nek vége van. Unalmas.

Miért? A lengyel kormánypárt tagja a néppártnak? Van olyan magyar párt, amelyiket felvennék?

Cikkíró kapkod. Nem kéne. Várja ki a végét.

Az elemzés nagyjából helytálló és még az sem változtat rajta sokat, hogy az oroszok hagynak-e meg valamit Ukrajnából vagy bekebelezik az egészet. Beláthatatlan időre arra fogunk kényszerülni, hogy minimálisra csökkentsük a kapcsolatainkat Oroszországgal, illetve beálljunk egy oroszellenes kelet-közép-európai politikai blokkba, amelyet értelemszerűen Lengyelország fog meghatározni és az USA lesz a fő támogatója. Abból a szempontból mégsem mindegy, mi lesz a háború vége, kivel leszünk határosak, hogy mi milyen hangütést és pozíciót vehetünk majd fel, mert hozzánk továbbra is Oroszországból jöhet a legolcsóbb energia.

Az is igaz, hogy a lengyel barátság felénk, a mi tartózkodó magatartásunk nyomán, gyorsan kihűlt, ám a jelenlegi jobboldali lengyel kormány nem engedheti meg magának, hogy teljesen elengedje Orbán kezét, mivel az amerikaiaknak és a nyugat-európaiaknak is sokkal kellemesebb és szeretettebb partner lenne egy balközép irányultságú Lengyelország, és tenni is fognak érte. Ez ellen viszont egyelőre továbbra is csak Orbán támogatására számíthatnak.

Ez igaz. Ötletelésből mi is meg tudnánk élni:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés