Megnyílt a Bükki Csillagda

2022. március 8. 12:34
Ez Közép-Európa legmodernebb csillagászati létesítménye.

A Bükki Csillagdában helyet kapott a Nap biztonságos megfigyelésére is alkalmas világszínvonalú távcső, megtapogatható meteoritok, különleges VR utazások és egy csillagászati témájú tanösvény is várja a látogatókat Répáshután – írja a Csodálatos Magyarország.

A Bükk, illetve a Bükk-fennsík hazánk legnagyobb átlagmagassággal rendelkező vidéke. Speciális adottságai – mint például a különösen alacsony fényszennyezettség – teszik alkalmassá az éjszakai csillagászati észlelésekre, hiszen a vékonyabb levegőrétegen át az éjszakai égbolt halványabb jelenségei, így a Tejút és több csillagkép is tisztán, fényesen látszik.

A többéves kitartó munka eredményeképpen a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) 2017 júniusában ezüst minősítésű csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Park területét – olvasható az oldalon.

„Miután a kormány az előterjesztésünk elfogadásával lehetővé tette a Bükki Csillagda megépítését, szinte egyenes út vezetett odáig, hogy ezen a helyszínen ma egy modern, Magyarországon és akár egész Közép-Európában egyedülálló látogatóközpont jöhessen létre” – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az épület átadóján.

A kormánybiztos kiemelte, hogy ezzel a beruházással nem csak az idelátogatók nyernek, hanem a környék települései és a magyar természetvédelem is.

Átszállás nélkül is megközelíthető

A Bükki Csillagda egy komplex csillagászati és természetismereti látogatóközpont, amely a tudomány, az élmény, valamint az interakció hármasával, pedagógiai eszközök segítségével törekszik az ismeretek átadására. Ezt a törekvést segíti a Közép-Európában páratlan élményt nyújtó ötven férőhelyes planetárium, ahol az égbolt csodái a 8 méter átmérőjű kupolán jelennek meg. A több mint 100 négyzetméter nagyságú látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K minőségben, valamint aktív szemüvegek segítségével 3D-s filmélményben is része van a látogatóknak.

A Bükki Csillagdánál helyközi buszmegállót is kialakítottak, így Miskolcról, Egerből és Budapestről is átszállás nélkül megközelíthető a létesítmény – írták.

Nyitókép: Facebook

 

 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában