Orbán és Putyin

2022. március 5. 7:57

Csizmadia Ervin
Facebook
Napi 24-ben pincsizhetünk, de ezzel egy jottányival nem jutunk közelebb a magunk megértéséhez.

„Sokan Orbán Viktort Putyin pincsijének tekintik, de – attól tartok – ez a megközelítés nem írja le a teljes valóságot. Másképpen is mondom: jól hangzó, de a valóságot csak vékony szálon leíró megfigyelés.

A magyar politikatörténet hosszú folyamatait kell(ene) itt vizsgálni, de erre persze csak keveseknek van ingerenciája.

Magyarország a történelemben mindig renitens ország volt. Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy a környező országok miért nagyon mások, mint mi, arra csak a történelem adhat választ.

A magyar történelem nagyon más, mint a környező országok történelme. Úgy értem, hogy a magyar politikában – jócskán Orbán előtt – régen megvoltak azok a tendenciák, amelyek ma is. Volt abban bőven keleti orientáció.

De meg voltak a nyugatos tendenciák is.

Eötvös Józsefnél például kevés hazai gondolkodó forszírozta jobban az egyéni szabadságot és kritizálta az állami omnipotenciát. A reformkorban és a dualizmusban Eötvös mellett is sokan szerették volna „összhangba hozni” a magyar fejlődést az európai fejlődéssel.

Ennek ellenére sokkal huzamosabb az az időszak, amikor az európai és a magyar fejlődés nem azonos pályán mozog.

Ebből számomra az a tanulság adódik, hogy Orbán Viktort nem Orbán Viktorból, hanem a magyar politikának ebből a hosszú hagyományából lehet megérteni. Elismerem persze, hogy ezt a hosszú hagyományt nem egy választási kampányban (háborús helyzetben) fogjuk feltárni.

De valamikor el kell kezdenünk feltárni.

A magyar politika nagy problémája, amit én úgy nevezek, hogy: nem ismerjük magunkat, alig tudunk valamit a saját politika múltunkról.

Napi 24-ben pincsizhetünk, de ezzel egy jottányival nem jutunk közelebb a magunk megértéséhez. Ezt annak az ellenzéknek is tudni érdemes, amely hatalomra készül, és talán is nem rövid távra.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Török Gábor szerint talán inkább ne nyerjen az ellenzék, mert nehéz időszak jön -ebből következik, hogy szerinte az ellenzéknek nem is lenne tehetsége kormányozni.

Elég sok nyeu-i multi fog komoly anyagi veszteséget elszenvedni. Sokan uzleteltek az oroszokkal, hiába voltak szankciók.

Figyeltem az el.ult 30 év történéseit.
OROSZORSZÁG nélkül Európa nincs.
Ebbe Ukrajna, Georgia, Örményország is beletartozik.

Azt gondolom, hogy a legjobb lenne ezt az egységet eröltetni.
Az nem vezet Európa érdekeinek erősítéséhez, hogy pl. UKRAJNA NATO tagságát Oroszország ellen pozícionálják.
Ez az USA és hadiiparának érdekei.
Azt kell visszahozni amit Merkel is kijelentett, hogy Európa Liszabontól Vlagyivosztokig terjed.
Orbánt csak így lehet megérteni.
A mi külpolitikánk a magyar állam fennállása óta a legjobb.
Az pedig, hogy orbán putyin pincsje mantra, más állam érdekeit szolgálja. Nem Európáét és nem Magyaországét.

A magyar történelemből az Erdélyi Fejedelemség története kiváló példa lehetne a reálpolitika tanítására. Egy nála sokkal erősebb hatalmak lába előtt heverő kis államnak hogyan kell kihasználni az egyik nagyhatalmat a másik ellen (aztán meg fordítva). Bethlen Gábor különösen tanulmányozandó lenne. Vele kapcsolatban az is érdekes körülmény, hogy az utókor Erdély fénykorát köti hozzá, de a kortárs magyarok közül sokan ugyanúgy vagy még veszettebbül utálták, mint ma Orbánt.

Most pl a Samsung mondta, hogy nem szállít semmit az oroszoknak. Szerintem lesz, aki kitölti az üres teret.

Viszont a NATO tagállamok egyenként szállítanak fegyvert. Szerintem ez baj!

Ez nem akkora misztérium. 2002-és 10 között Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai kormányai látványosan oroszbarát politikát kezdtek folytatni (ld. kutyusajándékozás, Putyin csárdás, villanyfényes családi vacsi), amit e kérdésben még 2008-körül is szkeptikus Orbán az államcsőddel együtt megörökölt. Mivel az irány gazdaságilag ésszerű volt, és energetikai kérdésekben végképp nincs alternatívája, továbbvitte illetve a magáévá tette a keleti nyitás szintén nem általa kezdeményezett politikájával együtt. Kb. ennyi.

Az amerikai Patton tábornok 1945-ben nem tett lakatot a szájára, és keresetlen szavakkal fejtette ki sarkos véleményét a szovjetekről, valamint Sztálin rendszeréről:

„Nem kifejezetten törekszem megérteni őket; maximum az érdekel, hogy mennyi ólom vagy vas kell ahhoz, hogy végezzek velük. Kiegészítendő a többi roppant kellemes tulajdonságukat, még elmondanám, hogy az oroszok abszolút nem tisztelik az emberi életet. Valamennyien kurafiak, barbárok és megrögzött iszákosok..." – áll az egyik, még az enyhébbek közé tartozó nyilatkozatában.
(Elter Tamás, Origo, 2020. november 11.)

Nem olyan kicsi az.

Hosszú távú gazdasági megfontolásokból, de te hülye vagy ahhoz, hogy ezt megértsd. Te csak csaholni tudsz, értelem nélkül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés