Plagizált az Orbán Viktort a pedofiltörvény miatt támadó luxemburgi miniszterelnök

2022. február 2. 17:23
Xavier Bettel lemondott diplomájáról, miután kiderült, hogy szakdolgozata nagy részében nem használt forrásmegjelölést, és több mint 20 oldalt közvetlenül az Európai Parlament honlapjáról másolt.

Xavier Bettel luxemburgi kormányfő lemondott posztgraduális diplomájáról, miután tavaly október végén egy újságírói oknyomozó vizsgálat kiderítette, hogy a szakdolgozata túlnyomó részét plagizálta – írta kedden a Luxemburg Times hírportál. Bettel a dolgozatot politikatudomány- és közjogszakos hallgatóként 1999-ben írta a kelet-franciaországi Université Nancy II. egyetemen, (mai nevén Université de Lorraine) az európai parlamenti választások lehetséges reformjáról.

A Reporter.lu luxemburgi hírportál október végi tudósítása szerint Bettel idegennyelvű forrásokat használt megjelölés nélkül, 54 oldalon keresztül az 55 oldalas dolgozatában. Továbbá

több mint 20 oldalt közvetlenül az Európai Parlament honlapjáról másolt ki,

illetve egy görög uniós parlamenti képviselő kutatásából is átvett kilenc oldalt.

A luxemburgi politikus korábban a magyar gyermekvédelmi törvény körül a nemzetközi LMBTQ-lobbi és különböző jogvédő szervezetek támadásai közepette kialakult vitában keményen támadta a magyar kormányt és Orbán Viktor miniszterelnököt – idézte fel a 888. A nyíltan homoszexuális Bettel az állam- és kormányfők csúcstalálkozóján a magyar miniszterelnökhöz szólva úgy fogalmazott, 

„Anyám gyűlöli, hogy meleg vagyok. És most ezt törvénybe foglaltad. Tisztellek, de ez egy vörös vonalat jelent. Az alapvető jogokról van szó, a másság jogáról.”

A luxemburgi politikus emellett tizenhét európai uniós kormányfőnél lobbizott azért, hogy nyilvános levelet írjanak az LMBTQ-közösség jogainak és az unió közös alapértékeinek védelmével kapcsolatban.

Bettel a legjobb tudása szerint „írta” a szakdolgozatot

A Luxemburg Times az egyetem közleményére hivatkozva azt írja, hogy „Bettel munkája tartalmazott néhány olyan passzust, amely a pontatlan hivatkozások miatt egyfajta plágiumnak tekinthető”. A közleményben az áll, hogy Bettel visszautasította az egyetem ajánlatát, hogy módosítsa szakdolgozatát annak érdekében, hogy megtarthassa diplomáját.

A kormányfő kérvényezte továbbá, hogy vonják vissza a diplomáját, „hogy eloszlassanak minden kétséget a tudományos fokozat érdemeit illetően, és elkerüljék az akadémiai munkába vetett bizalom elvesztését”.

A plágiumvád felszínre kerülésekor Bettel azt nyilatkozta, hogy

„legjobb tudása és meggyőződése szerint írta a szakdolgozatot”,

hangsúlyozva, hogy mind a témavezetője, mind az egyetemi zsűri elégséges osztályzatot adott neki, mivel tézise szóbeli megvédésében jobban teljesített, mint az írásbeli részben.

Bettel népszerűsége a luxemburgi választók körében a botrány kirobbanása után hét százalékponttal csökkent egy tavaly novemberi felmérés szerint. A kormányfő 2013 óta irányítja a valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegséget a liberális Demokrata Párt színeiben.

(MTI) 

Borítókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki Orbánnal kötözködik ...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés