Márki-Zay gyakorlatilag elismerte: egyeztetett Londonban Bajnaival

2022. január 29. 6:55
A baloldal miniszterelnök-jelöltje megköszönte a megszorító csomagjáról híres Bajnai Gordon „értékes gondolatait”.

„Kormányváltásra és kormányzásra készülök, ezért számos politikussal, diplomatával, szakemberrel egyeztetek. Kifejezetten örültem, hogy londoni utazásom alatt Bajnai Gordonnal is találkozhattam, eszmét cserélhettünk, megvitathattuk az ország előtt álló legfontosabb kihívásokat. Magyarország egykori miniszterelnöke egy válság közepén vette át az országot, teljesítményét pedig még olyan politikai ellenfelei is elismerték, mint Orbán Viktor” – állítja Facebook-bejegyzésében a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Kétes elismerés lehet ez, hisz Bajnai kormányzása alatt vették el a 13. havi nyugdíjat és a 13. havi fizetést a közszférában. 

A 2009. április 14-én hivatalba lépett, magát „szakértőinek" nevező, Bajnai Gordon vezette új MSZP-kormány április 19-én jelentette be programját, melyben a költségvetés kiadásait 2009-ben 350-400, 2010-ben pedig 900 milliárd forinttal tervezték csökkenteni (a 2008-as költségvetés 10 százalékával!). A közszférában két évre befagyasztották a bruttó bértömeget (vagyis béremelést csak elbocsátásokkal lehetett volna kapni), visszavonták a 2009 második félévi keresetkiegészítést, továbbá megszüntették a 13. havi bért. A nyugdíjasoknak rengeteg megszorítással kellett szembenézniük: Bajnaiék előrehozták a nyugdíjkorhatár emelését, a 2009-es és 2010-es nyugdíjkorrekciót is visszavonták, valamint megszüntették a 13. havi nyugdíjat. 10 százalékkal csökkentették a táppénzt, befagyasztották a családi pótlékot, rövidítették a gyes és a gyed idejét két évre háromról (ehhez bölcsődeépítéseket ígértek, de azok nem valósultak meg). Megszüntették a lakástámogatási rendszert, és fokozatosan kivezették a gázár- és távhő-kompenzációt. További kíméletlen megszorításokat jelentett, hogy csökkentették a tömegközlekedés támogatását, ezzel drágultak a jegyek és a bérletek. Az EU-s agrártámogatások nemzeti önrészét is csökkentették. Az adórendszert sem kerülték el a szélsőséges megszorítások: 25 százalékra nőtt például az ÁFA, meghirdették az ingatlanadót és a vagyonadót, nőtt a személyi jövedelemadó.
Korábban hírt adtunk arról, hogy Márki-Zay Péter meglehetősen fényűző londoni programja részeként találkozott a volt miniszterelnökkel. 

Egy Mandiner-olvasótól kaptuk azt a fotót, amelyből kiderült: Márki-Zay Péter Londonban egy étteremben találkozott Bajnai Gordonnal, aki a baloldal egyik legfontosabb összekötő embere külföldi támogatóik felé. A baloldal miniszterelnök-jelöltje és a korábbi, megszorításairól ismert kormányfő vacsorája hosszúra nyúlt, mintegy három órán keresztül ettek és beszélgettek. 

Bár Márki-Zay a londoni utazása előtt viszonylag részletesen ismertette az ottani programját, ez a kis apróság –

vagyis az, hogy „összefut” majd Magyarország egyik korábbi miniszterelnökével! – valahogy kimaradt a felsorolásból... 

Márki-Zay Péter rendre elismerően beszél Bajnai teljesítményéről

Először 2019-ben, az azóta Gyurcsány Ferenc pártjában, a DK-ban politizáló Kálmán Olgának fogalmazott úgy: „Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. [...] A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. [...] Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani.”

Márki-Zay máskor, Bajnai Gordonról beszélve megjegyezte azt is: a 2009 és 2010 közötti egy év sok szempontból a legeredményesebb időszak volt Magyarországon.

Ekkor, ebben az egy évben hajtotta végre a szocialista kormány – kisebbségben, Bajnai Gordon vezetésével – a rendszerváltozás óta eltelt időszak legbrutálisabb megszorítását.

„Én egy olyan politikai kultúra megteremtésén dolgozom, ahol természetes, hogy jobb és baloldali közéleti szereplők leülnek, és beszélnek egymással. Ahol tiszteletet adunk a tudásnak és a teljesítménynek, ahol igyekszünk a mások tapasztalatából is tanulni, mert máshogy nem lehet felemelni ezt az országot. Köszönöm Gordonnak az értékes gondolatokat. Csak felfelé!” – áll Márki-Zay Péter bejegyzésében. 

Fotó: Márki-Zay Péter, Facebook

Összesen 234 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így van. Mi lettünk megdicsérve, ahogy elviseltük a megszorításokat.

Márki-Zay lebukott Londonban Bajnaival - valaki észrevette és lefotózta - , s most kényszeredetten próbál erényt kovácsolni a szükségből. Bajnai a Városház-maffia ügye óta kínosan kerüli a nyilvánosságot / s nem világos, miért nem vizsgálhatta az úgynevezett Bizottság Bajnai szerepét? /.

Bajnai Hódmezővásárhelyre akar hozni egy libamájfeldolgozó
vállakozást, biztos ez ügyben egyeztettek. Arra gondolni sem merek,
hogy Maki munkaidőben nem mint polgármester tevékenykedik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés