Döntések és újságírás

2022. január 5. 9:52

Demeter Szilárd
Origo
A HVG kamuvideót hozott le, ám valamiért a mai napig komoly lapnak tartja magát.

„A HVG-n ott virított a bombasztikus cím: »Az augusztus 20-i guruló turulos ünnepséget szervező cég 130 milliót kap egy Petőfi-musicalre«. Aham, mondom, ez a szokásos ellenzéki függetlenobjektív gyakorlat. Gyorsan ellenőriztem a mailjeimet, sejtésem igaznak bizonyult: senki, de senki nem keresett a hírrel kapcsolatban, vagyis a szakma csúcsai már megint úgy írnak meg (vesznek át) egy hírt, hogy nem járnak utána, nem kérdezik meg a másik felet stb.

Magával a cikkel alapvetően két baj van. Az egyik a címben foglalt információ. Valóban az a cég nyert el NKA-pályázaton pénzt, amelyik a 2021-es augusztus 20-i állami ünnepségen részt vett egy produkcióval. Az alapvető kérdés, ami ilyenkor felmerül egy normális emberben: és akkor mi van?

Ki írja a zenét? A pályázat szerint Bella Máté Junior Príma-, Erkel Ferenc-, Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjas zeneszerző, egyetemi oktató. A darab írója, a dramaturg pedig Hegedűs Bálint, akinek a nevéhez olyan filmek köthetőek, mint a Kincsem, vagy a Liza, a rókatündér. Rendező: Almási-Tóth András, aki jelenleg a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója. Ezek olyan nevek, akik már letettek valamit az asztalra, ezért a jószándékú ember azt feltételezi, hogy csak sikerül nekik összerakni egy közönségbarát musicalt. Ezt követően megbogarásztuk a költségvetést is, pár tízmillióval kevesebbet ítéltünk meg az igényeltnél, mert a kuratóriumi vitában az a vélemény győzött, hogy ennyiből is meg lehet csinálni. Szavazás, felterjesztés, mehetünk haza. Ennyi.

Ha nem ezen a logikán megyünk, hanem az ellenzéki sajtóén, akkor ma nem olvasnánk ellenzéki sajtót. Emlékeznek arra, amikor a HVG kamuvideót hozott le?! Oszt' valamiért mai napig komoly lapnak tartja magát. Még én is megnyitom olykor, bár arrafelé a számokkal is hadilábon állnak, tavalyelőtti cikkemet szemlézték tavalyiként az év végi verbális lincselésükben.”

Borítókép: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés