Zöld utat adott Karácsony népszavazási kezdeményezéseinek a Kúria

2021. december 8. 18:34
A választók dönthetnek a Fudan egyetem és az álláskeresési járadék kérdésében.

A Kúria szerdán hitelesítette a Fudan egyetemre és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezéseket – derül ki a legfelsőbb bírói testület honlapján közzétett határozatokból. Karácsony Gergely főpolgármester júliusban jelentette be, hogy öt kérdésben népszavazást kezdeményez.

Ezek közül kettőt hitelesített augusztus végén a Nemzeti Választási Bizottság. Az egyik így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Ezt azonban a kérdés költségvetési vonatkozásaira, illetve egyértelműség hiányára hivatkozva megtámadták, így került az ügy a Kúria elé. A Kúria szerdai határozatában a kérelmeket elutasította és a Nemzeti Választási Bizottság döntését helybenhagyta. 

Karácsony Gergely másik, Nemzeti Választási Bizottság által augusztus végén hitelesített kérdése így szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?” 

A Nemzeti Választási Bizottság erre vonatkozó hitelesítő határozatát a kérdés egyértelműségének hiányára, illetve nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséggel való összefüggésére hivatkozva támadták meg, a Kúria azonban ezeket a kérelmeket is elutasította és a Nemzeti Választási Bizottságnak ezt a határozatát is helybenhagyta. 

(MTI) 

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindkét téma olyan, hogy a kormány erős érvekkel védheti a saját álláspontját. Ezek a kérdések a válaszadáskor biztosan nem hoznak ellenzéki fölényt.

Kina gyarmatosit te barom?
az usa mi a pek faszat csinal mindenhol??

Majd meglátod... Épp fordítva igaz: eddig még a kormány alig foglalkozott az ellenzéki idevágó hülyeségekkel, s most kénytelen lesz odapörkölni nekik. Az ellenzék azt hitte, hogy a kormány érvek híján hallgat, de most kiderül majd, hogy az ellenzék felületes idiótaságai hamat csődöt mondanak. E témában is súlyos vereség vár az ellenzékre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés