Jelentés: A beoltatlan Afrika tökéletes keltető a variánsok számára

2021. december 6. 7:28
Szélsőséges vakcinadiszkrimináció sújtja Afrikát a Mo Ibrahim Foundation szerint.

Szélsőséges vakcinadiszkrimináció sújtja az afrikai kontinenst, noha a földrésznek csak akkor van esélye felülkerekedni a koronavírus-járványon, ha a lakosság 70 százalékát a jövő év végéig sikerül beoltani – derül ki a Mo Ibrahim Foundation hétfőn közzétett jelentéséből. Az omikron variáns dél-afrikai észlelése is rávilágít, hogy az alacsony átoltottság miatt alakulhatnak ki újabb mutációk, amelyek aztán olyan térségekre is átterjedhetnek, ahol egyébként az emberek túlnyomó többsége már oltott - mutat rá a jelentés.    

A világ legfejlettebb hét országban már a lakosság csaknem 70 százaléka kapott védőoltást, míg Afrikában csak minden 15. ember kapta meg a vakcinát. „Alapítványunk és más afrikai hangok is a válság kezdete óta hangoztatják, hogy a beoltatlan Afrika tökéletes keltető lehet a variánsok számára” – hangsúlyozta Mo Ibrahim, az alapítvány milliárdos szudáni alapító-elnöke. „Csak az egész világ beoltása jelenthet kiutat” – tette hozzá Ibrahim. Az oltási kampány kezdetén

a fejlett országok az oltóanyagok jelentős hányadát maguknak foglalták le,

így a fejlődő világ számára létrehozott Covax kezdeményezés lassan indult. Az elmúlt hónapokban az afrikai oltási kampányok is lendületet vettek, ám az elmaradott egészségügyi ellátórendszer és infrastruktúra rengeteg helyen akadályozza a hatékony végrehajtást.

(MTI)

Fotó: Monirul Bhuiyan / AFP

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés