Tel-Aviv a világ legdrágább városa, Budapest nincs az első százban

2021. december 1. 13:56
A magyar főváros a 135. helyre került a dollárban számolt megélhetési költségek alapján.

Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között – áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

173 nagyvárost rangsoroltak

Az EIU kétszáznál több termékcsoportból összerakott áru- és szolgáltatáskosár négyszáz egyedi termékének helyi átlagárát számította ki, és ennek alapján állította össze éves listáját a világ 173 nagyvárosának dollárra átszámolt megélhetési költségeiről.

A felső tízes mezőnyön belül Párizs és Szingapúr holtversenyben a második, egyaránt 104-es WCOL-indexszel, utánuk Zürich (103), Hongkong (101), a viszonyítási alapként használt New York (100), valamint Genf (99), Koppenhága (97), Los Angeles (96) és Oszaka (94) következik.

Budapest a 173 nagyvárost számláló teljes mezőnyben a 135. helyre került

a dollárban számolt megélhetési költségek alapján, a New York-i költségszint 54 százalékával, vagyis 54-es WCOL-költségindexszel.

Az EIU éves kimutatásai arra vallanak, hogy a magyar főváros a dollárban fizetett külföldi kiküldöttek számára az évek során egyre olcsóbbá vált: például hét évvel ezelőtt 67 százalékos költségszinttel éppen a 100. helyen, a 2000-es évek első évtizedének végén, 2009-ben New York megélhetési költségeinek 87 százalékával a 65. helyen állt.
   

(MTI) 

Nyitókép: Facebook

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"2009-ben New York megélhetési költségeinek 87 százalékával a 65. helyen állt."

Miközben az átlagbérszínvonal a New York-inak a 6-12 szerese, a magyaremberek átlagos megtakarítása meg átlagosan 16.000.000 ft-ra nőtt.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2021. december 1. 18:10

Ezek indifferensek, a lényeg:
Budapest azért olyan drága, világviszonylatban ennyire brutál drága, mert aOrbán lopásait a fővárosi emberek fizetik + még Budapest kivéreztetése Orbán által, hát..., nem csoda, hogy hasít a modern-progresszívek Karácsony-városa, lenyom mindenkit, már a 100-on kívül... ha-ha-ha...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés