Döcögősen halad a vizsgálat a Capitolium ostromának ügyében

2021. december 1. 11:02
Kezdetben a republikánusok nagy része is Trump vérét itta volna, de később lehiggadtak, kiderült, hogy a volt amerikai elnök befolyása a pártra meghatározó maradt.

Nem valószínű, hogy az amerikai kétpárti vizsgálóbizottság január 6-ra, azaz az egyéves évfordulóra befejezi a vizsgálatát a Capitolium elleni január 6-i támadásról, írja az Euronews. A Kongresszus még május végén sem tudott megállapodni arról, hogy milyen formában, vagy hogy egyáltalán foglalkozzon-e a januári támadás előzményeivel. A republikánus honatyák közül sokan, akik átélték az ostrom sokkhatását és 7-én még Trump vérét itták volna, lassan lehiggadtak, és visszatáncoltak a vizsgálat gondolatától. Maga Mitch McConnell szenátusi frakcióvezető is óvatosabb lett, pedig egy ideig ő is Donald Trumpot  tette felelőssé a történtekért. 

Mitch újabb aggodalma az volt, hogy a vizsgálat a demokraták pártérdekeit szolgálja majd, és talán elegendő lenne az eset felderítését a hivatalos bűnüldöző szervekre (FBI) és az igazságszolgáltatásra bízni. Az ellenzék azt is sérelmezte, hogy a vizsgálat nem terjed ki a baloldali gyökerű erőszakos mozgalmak és csoportok szerepére, ezért végeredménye borítékolhatóan jobboldal-ellenes, és így bántóan általánosító lesz.

Nancy Pelosi házelnök eredeti javaslata – még február közepén – egy 9/11-típusú bizottság létrehozásáról szólt, vagyis egy azonos arányú (paritásos) testületről. Ennek kierőszakolása eleve három hónapba került, de május végén a szenátusi republikánusok még ezt is blokkolták. Ekkor már olyan vélekedések is megjelentek, hogy január 6-a nem is volt olyan vészes, a tüntetők összességükben rendesen viselkedtek, és az üléstermet igazából nem is érte támadás.

Egyes republikánusok ragaszkodtak ahhoz, hogy az amerikai demokráciát ért legsúlyosabb támadás kapjon kellő kivizsgálást, annak érdekében, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő. Legtöbbjüket viszont elriasztotta a Donald Trump elleni sikertelen és utólagos leváltási kísérlet. Úgy érezték, hogy ezzel a demokraták nagyobb alkotmányos kockázatot hoznak létre, mint maga a támadás volt.

Májusra egyértelműen kiderült, a volt elnök befolyása a pártra meghatározó maradt, és aki netán vállalja a vizsgálatban való részvétel kockázatát, az számolhat azzal, hogy évekig árulóként fogják emlegetni és kigolyózzák a pártvezetésből.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés