A teknős és a skorpió

III. évfolyam 47. szám | Első karakter
2021. november 25.

Kacsoh Dániel

Van az a tanmese a teknősről és a skorpióról, amelyben utóbbi megkéri az érthető módon aggályoskodó előbbit, vigye át a folyón. Útközben a skorpió megcsípi a teknőst, és sajnos mindketten elpusztulnak. „Miért tetted, te bolond?” – kérdi a teknős. A skorpió fuldokolva válaszol: „Sajnálom, de nem tehetek róla, ilyen a természetem.”

Jóval kevésbé halálos, de valahogy így vannak a balliberális oldal politikusai és véleményvezérei is a nemzeti vagyonnal – nem bírják ki, folyton el akarják adni. Ilyen a természetük. Jó, az utóbbi hetekben kibontakozó botrány nyomán Karácsony Gergely végül aligha veri dobra a Városházát, ám az most már biztosan kijelenthető, hogy megfordult a fejében. Ha először nem is az övében, a neki dolgozó, hozzá közel álló illetékesek igenis számoltak az opcióval.

Mit tudunk biztosan? A fővárosi vagyonkezelő vezetője, miután a válságkommunikáció szerint a városvezetés elvetette, – kocsmai stílusban – egyeztetett befektetőkkel a megígért, máig megvalósulatlan parkrendezés „szétcseszéséről”, új épület felhúzásáról, továbbá eladásról és költözésről. Aztán kiderült, a tervezés folyamatába valahogy Bajnai Gordon exminiszterelnök, Karácsony Gergely lelkes támogatója is bevonódott, sőt hallhattunk olyan mondatokat is, miszerint az önkormányzatnál afféle „jutalékos” rendszer működik.

Bár az ördög a részletekben rejlik, s alighanem még nem értünk a történet végére, fontos a big picture. Mit is ígért Karácsony Gergely 2019 októbere előtt? Átláthatóságot, zöldítést, hatásos érdekképviseletet a kormánnyal szemben és még sok egyéb szép és jót. Mit kaptak a budapestiek 2019 októbere után? Titkos háttéregyeztetéseket, kevesebb faültetést, mint Tarlós István idején, no meg dugókat, szmogot és folyamatos panaszkodást a kormányra, illetve a forráshiányra. Ebből fakadóan pedig érkeztek is a megszorítások – például a Főkert büdzséjének megvágása vagy éppen a köztéri szemetesek csökkentése.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés