Szabályozni fogják a kriptopiacot az EU-ban

2021. november 23. 14:04
Az Európai Központi bank elfogadott egy új felügyeleti keretrendszert a digitális fizetésekre vonatkozóan, ami magába foglalja a stablecoinok és más kriptoeszközök szigorúbb ellenőrzését is.

Az Európai Központi Bank új felügyeleti keretrendszere figyelembe veszi majd az elektronikus fizetések hatékonyságát és biztonsági fokát is. A célja pedig, hogy felügyelet alá vonja azokat a cégeket, amelyek kártyahasználatot, hitelfolyósítást, átutalási és beszedési szolgáltatást, valamint elektronikus pénztranszfereket valósítanak meg, vagy digitális tokeneket bocsátanak ki, illetve azokkal kereskednek – írja a Portfolio. Szigorúbb ellenőrzés alá kerülnek azok a folyamatok, amelyekben egy kereskedő kriptoeszközt fogad el kártyás fizetési rendszerben, vagy, ha egy digitális tárca segítségével küld és fogad kriptopénzeket.

Az Európai Központi Bank igazgatósági tagja, Fabio Panetta úgy nyilatkozott, hogy a technológiának és az innovációnak köszönhetően a lakossági fizetési ökoszisztémák rendkívül gyorsan fejlődnek, előremutató megközelítésre van szükség a szabályozások terén is. Elmondta azt is, hogy az új keretrendszerben minden fizetési módot és eszközt igyekeztek érinteni, az új digitális tokenektől a hagyományos instrumentumokig, ráadásul mindezt egy nemzetközileg koordinált rendszerben igyekeznek megvalósítani.

A keretrendszer kiegészíti majd az EU hamarosan elfogadásra kerülő kripto-szabályzatát és a globális stablecoinokra vonatkozó nemzetközi standardokat is. Azoknak a cégeknek, amelyek már eleve a központi bank közvetlen felügyelete alá tartoznak, 2022 novemberéig kell megfelelniük a rendelkezésnek, más cégeknek viszont elég lesz egy évvel azután eleget tenni a kritériumoknak, miután megkapták az első figyelmeztetést.

Nyitókép: Fernando Gutierrez-Juarez / dpa-Zentralbild / AFP. Illusztráció.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"az emberek meg akarják védeni a vagyonukat az államhatalom és a bankrendszer rablásaitól."

Pontosan erről van szó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés