A vulkánkitörés óta legerősebb földrengés rázta meg La Palma szigetét

2021. október 31. 11:05
A Cumbre Vieja tűzhányó egyhamar nem fog lecsillapodni.

A Cumbre Vieja tűzhányó szeptemberi kitörése óta legerősebb földrengés rázta meg La Palma szigetét szombat reggel – közölte az RTVE spanyol közszolgálati televízió. Az RTVE a spanyol földrajzi intézetre (IGN) hivatkozva arról számolt be, hogy az 5-ös erősségű földmozgást nemcsak La Palmán, de a szomszédos El Hierro, Tenerife és La Gomera szigeteken is érezni lehetett.    

Jelentősebb károkról nincsenek értesülések.    

A vulkánkitörés óta naponta több tucat kisebb földrengést regisztráltak. Szakértők szerint, mivel ezek fészke több mint harminc kilométeres mélységben található, nem jelentenek jelentős veszélyt. Ugyanakkor azt jelzik, hogy a sziget déli részén található Cumbre Vieja aktivitása egyhamar nem fog lecsillapodni.    

Mindez nem feltétlenül rossz hír a spanyol fennhatóság alatt lévő, 85 ezer lakosú sziget számára, hiszen a tűzhányó időközben egyfajta turisztikai látványosággá vált.

Az RTVE szerint különösen a mostani hosszúhétége során vonzott a sziget sok látogatót.    

A Cumbre Vieja tűzhányó ötven év szunnyadás nyomán szeptember 19-én kitört. A mintegy 1300 Celsius fokos olvadt kőzet több mint 2500 épületet semmisített meg, illetve 946 hektár területet borít megkövült láva az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata szerint. A sziget hétezernél is több lakóját kellett evakuálni óvintézkedés gyanánt.

(MTI)

Fotó: Arturo Jimenez / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés