Németország lábon lövi magát teljesen jól működő, tucatnyi atomerőmű bezárásával

2021. október 25. 17:58

Demkó Attila
Facebook
Ha én orosz lennék, ugyanúgy röhögnék az „impotens európai dühön”, ahogy Putyin teszi.

„Ez a történet tényleg a vicc kategória. Ez a német narancs. Németország lábon lövi magát teljesen jól működő tucatnyi atomerőmű bezárásával és a zöld energia eröltetésével, amit még nem lehet tárolni, azaz csak akkor van, ha fúj a szél és süt a nap. Ennél nagyobb szivességet Moszkvának nem is lehetett volna tenni, Berlin hibája hatalmas. Az oroszokkal eközben kialakul egy rendkívül rossz viszony, amiért azért nem csak Oroszország a felelős. És most, hogy nagyon kellene az orosz gáz, felmerül, hogy az EU büntesse meg és józanítsa ki Oroszországot.

Szóval – vagy szivességet kérsz, vagy háborúzol. Ha én orosz lennék, ugyanúgy röhögnék az »impotens európai dühön«, ahogy Putyin teszi. Jó lesz a gáztól, széntől és az olajtól – vele a szennyezéstől és az orosz, amerikai, közel-keleti függőségtől megszabadulni – de azt nem elég megálmodni és kívánni, nem jön el gyorsan. A valóságot nem lehet meghajlítani. A helyzet az, hogy vagy 20 évig még kell az orosz gáz Európának.”

Fotó: Evgeniy Paulin / Sputnik / Sputnik via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az atomerőműveket Merkel azért záratta be (pontosabban nem hosszabbíttatta meg a hamarosan lejáró német atomerőművek élettartamát) mert a zöldek rájátszottak a Fukusima miatti pánikra, és ők megígérték az atomerőművek bezárását - és a zöld párt egyre népszerűbb lett.
Mennyivel könnyebb sodródni az árral, mint kiállni, és elmondani, hogy a fukusimai szerencsétlenség náluk nem történhetne meg, és a kieső áramot kénytelenek lennének sokkal drágább és sokkal szennyezőbb szénerőművekkel pótolni a következő pár évben. Különösen, ha a német köztévé is zöldpárti.

Válaszok:
packó | 2021. október 25. 19:52
Megtalálta | 2021. október 25. 20:01

"
Azt elfelejtették megemlíteni, hogy majd kb. 20-30 év múlva szállítják, a pógárnak már csak ezt a néhány telet kell alsógatyában átvacognia.
"

Felejtsétek el ezt a 15-20 évet, teljes önbecsapás az egész. Ha valami zseni nem talál 5 éven belül egy új, a lítiumalapú akkukhoz képest világmegváltó, olcsó, nagy sorozatban gyártható elektromos energiatárolási formát, évtizedek múlva sem lesz értelmesen felhasználható sem a nap-, sem a szélenergia. Egyszerűen nincs alternatívája az atomenergiának + földgáznak, legfeljebb a szén, és ha így haladunk, belátható időn belül nem is lesz.

De egyébként ezt már 5-10 éve mondogatják azok, akik értenek is hozzá, aztán mégis süket fülekre talált a dolog. A műszaki dolgokhoz tökéletesen hülyék sajnos kétpofára zabálják a sok zöldséget, ezért könnyen megvezethetőek.

A dörzsölt üzletemberek, akik ebben a zöldbizniszben utaznak, azok megszedik magukat, mi meg itt állunk letolt gatyával, jaj honnan lesz gáz.

Itt tartunk. Előre látható volt. A sok hülye nem hallgatott azokra, akik értenek a elektromossághoz, az energetikához, ők ezt jobban tudták. Ha nem, hát nem.

Pontos a Demkó elemzése és a te hsz-ed is.

És tegyük hozzá, hogy a fukusimai esetnél senki nem halt meg sugárzás okozta betegségben. Az árvíz, a mentés során haltak meg emberek, méghozzá ugyanúgy, mint bármely más természeti katasztrófánál. Szóval a fukusimai esetnek is nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

Ha jól tudom, még mindig szállít, csak a szerződésekhez képest többletet csak az Északi 2-n küldene.
Én azt nem látom emlegetni, hogy az amerikaiak által beharangozott LNG azért nincs sehol, mert Amerika most Kínának szállít (maximalizálják a szénerőművek termelését, így is áramszünetek vannak, ezért valószínűleg többet fizetnek az LNG-ért, mint Európa - ennyit arról, hogy ki kereskedik elnyomó, nem jogállami diktatúrákkal)

Lítium az van, de a lítium önmagában kevés, kell egy csomó más, ritka (ritka-földfém) elem is hozzá, hogy akkumulátor legyen belőle.

Az biztos, hogy jelenleg lítium alapon energiát kb. annyit tudunk tárolni, ami néhány perc alatt elfogyna, ha minden fogyasztó ezekből nyerné ki a szükséges energiát. Úgyhogy nincs más hátra, ha nem akarunk megfagyni, szükségünk van a gázra, és szükségünk van az atomenergiára. Ez elkerülhetetlen.

Van pár ország, amelyik nagyjából el tudná látni magát vízenergiával, de ehhez megfelelő természeti adottságok kellenek, ami kb. Ausztriának és Norvégiának adott, a többieknek nem. És Norvégiában meg Ausztriában sem elektromos alapon zajlik a közlekedés és a fűtés, dacára annak, hogy ők mennyire ultrazöld-progresszívek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés