Lövöldözésbe torkollott egy tüntetés Bejrútban

2021. október 14. 17:27
Legkevesebb hatan meghaltak, tucatnyian megsebesültek.

Lövöldözésbe torkollott egy síita tüntetés csütörtökön Bejrútban, a hatóságok szerint hat ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek, többek állapota válságos.

Az incidens a Hezbollah befolyásos síita szervezetet támogató és a vele szövetséges pártok – egyebek között a síita Amal mozgalom – tüntetésén történt, az igazságügyi palota közelében. Egyes beszámolók szerint a lövöldözés azzal kezdődött, hogy egy orvlövész tüzet nyitott egy épületből a tüntetőkre és a biztonságukat szavatoló katonákra.

A tüntetők is fegyvert rántottak, válaszul tüzet nyitottak a támadóra.

A lövöldözés úgy ért véget, hogy a katonák őrizetbe vették az orvlövészt.

Egyes hírügynökségi jelentések szerint robbanások is történtek. A helyi média élő felvételein lehetett látni, amint az emberek a csetepaté közepette fedezékbe menekülnek, mentőkocsik szirénázása hallatszik. Helyszíni beszámolók szerint a libanoni fővárosban órákon át fegyverropogás hallatszott.

A Hezbollah és az Amal közös közleményben ítélte el a támadást, amelyért „keresztény erőket” tett felelőssé,

valamint azt állította, hogy több orvlövész lőtt a tömegbe. A libanoni hadsereg közleményben szintén élesen elítélte az incidenst.

Nadzsib Mikati miniszterelnök nyugalomra intett, és követelte az erőszak felelőseinek letartóztatását. Hírügynökségek emlékeztetnek rá, hogy Bejrútban tartózkodik  Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár is, aki az előzetes bejelentés szerint libanoni kormánytagokkal és civil aktivistákkal találkozik. Nuland újságíróknak a támadást a repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte.

Miért tüntettek?

A demonstrálók a tavalyi augusztusi bejrúti kikötői robbanás körülményeit vizsgáló bíró, Tarek Bitar ellen tüntettek, vélt elfogultságát kifogásolva. Tavaly, 2020. augusztus 4-én a bejrúti kikötő raktáraiban több mint 2700 tonna, szakszerűtlenül tárolt ammónium-nitrát robbant fel. Több mint 200 ember halt meg, és Bejrút több negyede romba dőlt. Az áldozatok hozzátartozói és a károsultak közül sokan a hatalmon levő politikai osztályt vádolják korrupcióval és azokkal a mulasztásokkal, amelyek a robbanáshoz vezethettek. Széles körű az elégedetlenség amiatt, hogy több mint egy év elteltével még mindig nem sikerült a felelősöket megnevezni.

Kedden három hét alatt másodszor napolták el a robbanás ügyében folyó nyomozati eljárást, miután Tarek Bitar bíró ellen két, kihallgatásra beidézett befolyásos politikus újabb panaszt nyújtott be. Egyikük, Ali Haszan Halil volt pénzügyminiszter ellen a bíró elfogatóparancsot is kiadott. A másik gyanúsított Gázi Zejter volt közfoglalkoztatási miniszter.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője hétfőn élesen bírálta Bitar bírót, és a leváltását követelte arra hivatkozva, hogy részrehajló, és politikai indíttatásból hoz döntéseket.

Tarek Bitar több befolyásos libanoni politikust ki akar hallgatni azzal a gyanúval, hogy

tudomásuk volt a kikötőben tárolt, felrobbant vegyi anyagokról, de semmit sem tettek a katasztrófa megakadályozásáért.

Bitart szeptemberben három egykori miniszter már megpróbálta elmozdítani a posztjáról, de a fellebbviteli bíróság ezt elutasította.

(MTI)

Nyitókép: Bejrút, 2021. október 14.
A libanoni biztonsági erők tagjai fedezékbe vonulnak, miután lövöldözés tört ki a bejrúti igazságügyi palota közelében tartott, a 2020 augusztusában történt bejrúti kikötői robbanás körülményeit vizsgáló bíró elleni tüntetésen 2021. október 14-én. Beszámolók szerint a lövöldözés azzal kezdődött, hogy egy orvlövész tüzet nyitott egy épületből a tüntetőkre és a biztonságukat szavatoló katonákra.
MTI/AP/Bilal Huszein

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés